Zvjezdan Misimović za Sport Bild: Nisam mogao svariti juhu od krokodila

Radiosarajevo.ba
Zvjezdan Misimović za Sport Bild: Nisam mogao svariti juhu od krokodila
/ Foto: Beijing Renhe Football Club
Odluka Zvjezdana Misimovića da prekine karijeru u trenutku kada je imao unosan ugovor u Kini privukla je pažnju bosanskohercegovačke, ali i njemačke fudbalske javnosti.

U intervju za Sport Bild proslavljeni bh. fudbaler otkriva zašto je napustio Kinu, objašnjava prilike u tamošnjoj Super ligi koja privlače sve više stranih zvijezda.

Na pitanje zašto je raskinuo ugovor koji ga je vezao za Beijing Renhe do 2017. godine Misimović odgovara:

"Dosta je bilo. Sve vrijeme bio sam odvojen od porodice koja je ostala u Münchenu. Vidjeli smo se samo za vrijeme praznika ili kad bih bio pozvan u reprezentaciju BiH. U Kini su svi korektni, prijateljski raspoloženi, međutim ni nakon dugo vremena nisam se mogao naviknuti na kulturološke razlike."

Na primjer?

"Kada vam u trening kampu serviraju juhu od krokodila. Također, neki igrači i treneri idu u restorane u kojima se kuha pseće meso. Evropski treneri stalno se pokušavaju prilagoditi dijetetičarima. Bez uspjeha."

Šta je još posebno?

"U svlačionici svaki igrač ima svoju 'pljuvaonicu' – izbacivanje slina je normalno u Kini. često smo imali tuševe s hladnom vodom, što domaćim igračima nije smetalo jer vole sačekati tuširanje u hotelu."

Ipak, ove nedaće bile su masno plaćene.

"Naravno, naknade su izdašne. Ali, morate uvijek igrati na vrhunskom nivou, inače će vam se brzo zahvaliti na uslugama."

Javnost su uzbudili prelasci Oscara i Carlosa Teveza koji će zarađivati 25, odnosno 36 miliona eura po sezoni.

"Nevjerovatne sume. U Kini ima novca, ali mislim da će polako doći do nekih ograničenja."

Da li ste imali kraljevski tretman kao inostrana zvijezda?

"Naprotiv. U Kini je drugačije. Kada smo išli avionom na gostovanja, ponekad uz trajanje leta i do pet sati, mi stranci smo obično iz svog džepa plaćali doplatu za biznis-klasu. Uvijek sam morao sâm spremati opremu, držati je sa sobom u hotelskoj sobi. U Evropi je to nezamislivo."

Koliko teški su treninzi?

"Ovaj segment je vrlo sličan Evropi. Morate biti spremni. Ne mogu a da se ne sjetim moje prve prijateljsku utakmicu kod Guizhou Renhea kada je pored mene na sredini terena igrao trener."

Da li ste iznajmili kuću u Kini?

"No, gotovo cijeli tim živi zajedno u hotelu. Sezona liči na neku godišnju obuku – svaki dan se provodi između sobe i terena."

Kakav je nivo fudbala u Super ligi?

"Ne možeš porediti s evropskim ligama petice. Posebno domaćim igračima često nedostaje kvalitet. Ali, to nije čudno jer u Kini nema sistemskog rada s mladim kategorijama, niti ligaških takmičenja za dječake kao u Njemačkoj. Djeca ako žele naučiti igrati fudbal mogu to jedino u školi..."

... Zato mogu kupiti strance za puno novca?

"Da, bogati predsjednici svakog od po 16 klubova prve i druge lige ulažu mnogo kako bi ugodili predsjedniku Xi Jinpingu. Skoro svaki tim koristi maksimalnu kvotu stranaca – do tri mogu biti u istom trenutku na terenu, čemu treba dodati jednog igrača koji dolazi iz zemalja Azijske fudbalske konfederacije."

Kako ide sporazumijevanje?

"Malo saigrača govori engleski, uglavno sve ide preko prevodilaca."

A kontakt s navijačima?

"U Beijing Renheu imali smo u prosjeku 4.500 gledalaca po utakmici. Na ulici me ne bi prepoznali...", rekao je u intervjuu za Sport Bild jedan od najboljih fudbalera u historiji bh. fudbala Zvjezdan Misimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije