Na krilima Edina Džeke - BiH savladala Kipar u Zenici

Radiosarajevo.ba
Na krilima Edina Džeke - BiH savladala Kipar u Zenici
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je, na stadionu Bilino polje u Zenici, ugostila reprezentaciju Kipra, u okviru trećeg kola kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

U odnosu na utakmicu s reprezentacijom Belgije, u kojoj su u petak Zmajevi poraženi sa visokih 4:0, selektor bh. nacionalnog tima Mehmed Baždarević odlučio se za povratak na staru taktiku. Umjesto Bičakčića, Zukanovića, Jajala i Ibiševića, zaigrali su Vranješ, Šunjić, Višća i Đurić, a u standardnoj formaciji našeg nacionalnog tima 4-4-2.

Izabranici Baždarevića bili su veoma opasni u prvom dijelu utakmice i već nakon nekoliko minuta susreta pokazali su da će biti itekako opasni te da će Kipar morati mnogo više da se brani od njihovih napada.

Već u petoj minuti susreta Pjanić je imao sjajnu priliku, nakon što mu je Višća asistirao, ali lopta nakon udarca Malog princa odlazi tek nekoliko centimetara pored gola. Minut nakon ovog pokušaja i Đurić je imao priliku da ugrozi gol i gotovo sam je, nakon asistencije Edina Džeke, istrčao pred golmana Kipra, ali je Panayi bio oprezan i na vrijeme je osujetio ovaj pokušaj Zmajeva.

Kiprani nisu imali mnogo prilika u prvom dijelu utakmice, ali su zato veliki dio vremena proveli na travi, pokušavajući da "ukradu" vrijeme koje bi bh. Zmajevi mogli iskoristiti za postizanje pogotka. Također, veoma čudno je bilo i to da golman jedne reprezentacije zbog zadržavanja vremena dobije žuti karton već u prvom poluvremenu, a to je večeras pošlo za rukom Panayiu, čuvaru mreže Kipra.  Osim toga Kiprani su jednom opasno zaprijetili pred sam kraj poluvremena, tačnije u 39. minuti, kada je Christofi sjajno šutirao na gol bh. tima, ali je Begović bio na pravom mjestu i sačuvao mrežu bh. reprezentacije, te je tim pokušajem, a bez golova, završen prvi dio utakmice.

Drugi dio utakmice Zmajevi počinju mnogo agilnije, što je bilo evidentno već od samog starta i udarca Edina Džeke iz 48. minute, kada je lopta prohujala tik iznad prečke. Ponovo je nastavljen pritisak na gol Kipra, gdje su se redale prilike Džeke, Medunjanina, Đurića, ali i Hajrovića koji je u drugom dijelu zamijenio Kolašinca.

Kiprani su uspjeli da odolijevaju ovim napadima sve do 70. minute utakmice, kada je odbrana gostujuće reprezentacije napravila kobnu grešku, koju je iskoristio Miralem Pjanić, kako bi ukrao loptu i asistirao Edinu Džeki, nakon čega je ovaj uputio udarac kojim je savladao Panayia, a Zmajevi su 20. minuta prije kraja vodili 1:0.

No, bh. fudbaleri nisu se zadovoljili samo jednim pogotkom, te je vrlo brzo uslijedio novi pritisak na gol Kipra, što će u 81. minuti ponovo izroditi jednu sjajnu akciju iz koje je Pjanić centrirao za Džeku, koji postiže svoj drugi pogodak, približivši se obaranju Ševčenkovog rekorda.

Do kraja utakmice gledali smo još nekoliko prilika pred golom Kipra, od kojih se najviše izdvaja ona u 86' minuti kada su ponovo Pjanić i Džeko bili akteri, ali nije bilo promjene rezultata te je utakmica završena rezultatom 2:0 u korist Zmajeva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije