Zmaj sasvim iskreno: Edin Džeko otkrio koji mu je klub u srcu!

Radiosarajevo.ba
Zmaj sasvim iskreno: Edin Džeko otkrio koji mu je klub u srcu!
AS Roma / Edin Džeko
Edin Džeko, prvi strijelac Rome i najbolji reprezentativni strijelac u historiji regiona ex-Yu, otkrio je kako mu je tekla karijera, koji mu je klub omiljeni i kakva je budućnost, ne samo njegove državne selekcije već i reprezentacije Srbije.

Blicsport: Primer ste za pravi razvojni put igrača. Kako vam je uspelo da iz Bosne i Hercegovine i Željezničara, preko čeških Teplica, dostignete neslućene fudbalske visine?

Džeko: Formula za uspjeh su rad, predanost, ali i sreća. Odmalena sam imao želju da igram u jakoj ligi i stalno sam radio na sebi. Prvi san mi je bio ponesem dres Željezničara. Kada sam ispunio tu želju, krenuo sam dalje. Pružiti uvijek maksimum, biti pošten prema onome što radiš, ali i prema ljudima oko sebe - to je moja priča! Imam još snova, vidjet ćemo šta život nosi.

Iako vas na početku u Romi nije hteo gol, pokazali ste vremenom da niste zaboravili da tresete mreže. Ako je Toti Princ Rima, vi polako izrastate u Generala Rome?

Džeko: Oduvijek sam vjerovao u sebe. Moja prva sezona u Rimu nije bila sjajna, ali to je bio nesretan splet okolnosti. Nisam prošao pripreme s ekipom, promijenio sam mjesto boravka, stil igre, i bio mi je potreban period adaptacije. Nisam gubio nadu, znam koliko mogu, a htio sam da potvrdim kvalitet. Najlakše je bilo otići, ali želio sam da ostanem u Romi. Kritika je bilo, i to s razlogom, ali sve to me ojačalo. Vjerovatno sada igram i svoju najbolju sezonu u karijeri.

Igrali ste, izuzev Španije, u tri najjače evropske lige?

Džeko: Svaka je specifična sama po sebi. U Italiji sam se prvi put susreo s drukčijom vrstom odbrane. Engleska je kolijevka totalnog fudbala, s mnogo trčanja, gdje nekada pripreme za meč padaju u vodu. Bundesliga je opet drukčija, ali atraktivna.

Imate život bez mrlje, a momci iz Srbije i Crne Gore, sa kojima ste igrali, ističu da ste pravi prijatelj.

Džeko: Drago mi je što me tako doživljavaju. I danas se družim s drugovima iz djetinjstva iako su nam se putevi razdvojili. U sredinama u kojima sam igrao bilo je fudbalera iz regiona i uvijek sam imao odličan odnos s njima. Kolarov me je dočekao u Manchesteru. Zahvaljujući njemu brzo sam se adaptirao, čujemo se često. Isto važi i za Stefana Savića i Stevana Jovetića.

Pratite li rezultate reprezentacije Srbije?

Džeko: U toku sam sa kompletnim fudbalom u regionu. Znam da je Srbija, nakon loših kvalifikacija za Europsko prvenstvo, počela jako dobro u mundijalskim. Imate strašan potencijal! Sjajan spoj mladosti i iskustva. Čini mi se da ste na odličnom putu da napravite izuzetno moćan tim.

Kakve su mogućnosti reprezentacije BiH?

Džeko: Velike! Polako podmlađujemo tim, imamo nekoliko odličnih mladih igrača koji u jakim ligama pokazuju svoj kvalitet. Za nas bi bilo važno da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo i tako trasiramo put mlađima koji dolaze.

Gde biste voljeli da okončate karijeru?

Džeko: (smijeh) Još je rano za priču o toj temi. Daleko je to.

Koji klub nosi posebno mesto u vašem životu?

Džeko: Naravno Željezničar! Cijela moja priča je počela na Grbavici, taj klub mi je u srcu. Željo je moja prva ljubav i to nikada nisam krio. Proveo sam divno vreme u Češkoj, Njemačkoj i Engleskoj, a sada uživam i u Italiji - ističe Edin za Blicsport.

Fudbalska velesila!

Kada bi se napravio tim sastavljen od igrača s prostora nekadašnje Jugoslavije - to bi bila fudbalska velesila?

Džeko: Imena sama po sebi dovoljno govore. Na svim pozicijama imali bismo po dvojicu, pa čak i trojicu igrača podjednakog kvaliteta. Naš region je rasadnik talenata, što se može vidjeti u svim ligama Europe. U Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Španiji i ostalim državama igra veliki broj fudbalera s područja bivše Jugoslavije i obično su nositelji igre svojih timova. Ili barem među tri najbolja igrača. To nije mala stvar. Ako bi se pravio jedan takav tim, najteže bi bilo biti selektor, ali i najlakše, jer on ne bi mogao pogriješiti koga god da stavi u ekipu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije