Željezničar uspješniji od Sarajeva na otvaranju drugog dijela prvenstva

Radiosarajevo.ba
Željezničar uspješniji od Sarajeva na otvaranju drugog dijela prvenstva
/ Radiosarajevo.ba
Nakon tri mjeseca pauze narednog vikenda nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine. Prvi put u najvišem rangu takmičenja igra 12 klubova i do kraja prvog dijela sezone ostala su četiri kola.

Nakon toga liga će se podijeliti i gledat ćemo Ligu za prvaka i Ligu za opstanak.

Nakon 18 odigranih kola premijerligašku karavanu predvodi aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Zrinjski. Plemići iz Mostara imaju 38 osvojenih bodova, a slijede Sarajevo sa 34, Željezničar sa 32 i to su skoro pa sigurni putnici u Ligu za prvaka. Radnik i Krupa imaju po 30 osvojenih bodova, a šestoplasirana Sloboda 29.

Ispod crte, odnosno na mjestima koja donose Ligu za opstanak nalaze se Široki Brijeg sa 26 osvojenih bodova, potom Mladost iz Doboja kod Kaknja sa 22, Vitez sa 20 i Metalleghe sa 15. Najugroženiji su Čelik i Olimpic sa po devet osvojenih bodova.

Najveći favorit za titulu prvaka Bosne i Hercegovine je aktuleni prvak mostarski Zrinjski, a glavni konkurenti su Željezničar i Sarajevo. Uoči početka drugog dijela prvenstva istražili smo kako su vječiti rivali Sarajevo i Željezničar otvarali drugi dio sezone.

U sezoni 2006/2007. u prvom kolu nastavka prvenstva fudbaleri Željezničara na stadionu Grbavica slavili su protiv Posušja s visokih 7:1, dok je Sarajevo na gostovanju u Bihaću remiziralo s Jedinstvom (1:1).

Plavi su u sezoni 2007/2008. u prvom kolu nastavka igrali protiv Žepča na stadionu Grbavica i upisali trijumf rezultatom 1:0, dok je Sarajevo poraženo na gostovanju kod Orašja rezultatom 3:1.

Sezonu kasnije (2008/2009) Sarajevo i Željezničar zamijenili su uloge. Bordo tim je na stadionu Asim Ferhatović Hase slavio protiv Čelika rezultatom 1:0, dok su Plavi poraženi na gostovanju kod Veleža identičnim rezultatom.

U sezoni 2009/2010. Željezničar je igrao na domaćem terenu protiv Čelika i slavio rezultatom 4:1, dok je Bordo tim igrao protiv Slobode u Tuzli. Za Tuzlake je nastupio Stefan Gavarić, iako zbog tri žuta kartona nije imao pravo nastupa na tom susretu. Susret nije registrovan rezultatom 3:0 za goste s Koševa, utakmica se odigrala ponovo 20-ak dana kasnije, a Tuzlaci su slavili 1:0.

U sezoni 2010/2011. Sarajevo je poraženo na gostujućem terenu kod Čelika rezultatom 2:1, dok je Željezničar slavio protiv Olimpica rezultatom 3:0 na stadionu Grbavica.

Oba rivala iz Sarajeva upisala su trijumfe u prvom kolu nastavka prvenstva u sezoni 2011/2012. Bordo tim je slavio na gostovanju kod Slobode rezultatom 1:0, dok je Željezničar upisao trijumf na stadionu Grbavica protiv Širokog Brijega identičnim rezultatom.

Sezonu kasnije (2012/2013), Željezničar je na stadionu Grbavica slavio rezultatom 2:0 protiv Travnika, dok je Bordo tim poražen na gostovanju kod Čelika rezultatom 3:2.

Željezničar je u sezoni 2013/2014. u prvom susretu nastavka prvenstva gostovao kod Radnika iz Bijeljine i upisao remi rezultatom 0:0. Bordo tim je poražen od zeničkog Čelika rezultatom 1:0 na stadionu Bilino polje.

Sarajevo je u prvom kolu nastavka sezone 2014/2015. gostovalo kod Zvijezde u Gradačcu i upisalo trijumf rezultatom 3:0, dok su Plavi identičnim rezultatom na stadionu Grbavica slavili protiv Olimpica.

U prethodnoj sezoni (2015/2016) Sarajevo je u prvom kolu nastavka remiziralo na gostovanju kod Zrinjskog (2:2), dok je Željezničar slavio protiv Širokog Brijega na stadionu Grbavica rezultatom 2:0.

Željezničar je u posljednjih deset sezona na otvaranju drugog dijela prvenstva upisao osam pobjeda, jedan remi i samo jedan poraz i od mogućih 30 bodova osvojio je 25. Sarajevo je u posljednjih deset sezona na otvaranju drugog dijela prvenstva upisalo tri pobjede, dva remija i čak pet poraza. Bordo tim je od mogućih 30 bodova osvojio svega 11.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije