Zbog Trumpove politike u SAD-u mogao bi "patiti" i fudbal

Anadolija
Zbog Trumpove politike u SAD-u mogao bi "patiti" i fudbal
Predsjednik Europske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin izjavio je da bi kandidatura Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za organizaciju Svjetskog prvenstva 2026. godine mogla biti ugrožena.

Kandidatura je ugrožena potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa koji namjerava uvesti ograničene vize za strane državljane.

U izjavi za američke medije, Čeferin je upozorio da bi Trump mogao ugroziti američki fudbal ako nastavi s provedbom politike o zabrani ulaska u SAD za državljane sedam većinski muslimanskih država.

“Ako fudbalerima neće biti dozvoljen ulazak u zemlju zbog političkih ili populističkih odluka, moguće je da se Mundijal ne može ni održati u toj zemlji. Isto važi i za navijače, novinare i druge koji namjeravaju pratiti Svjetsko prvenstvo“, kazao je Čeferin.

Ističući da bi takva antiimigrantska politika ugrozila kandidaturu SAD-a za organiziranje Mundijala, Čeferin je kazao kako se to ne odnosi samo na SAD, već na sve zemlje koje budu zagovarale takvu politiku.

“Bez obzira na to gdje se održava, svim ljudima treba omogućiti da prate Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Nadamo se da takve zabrane ulaska neće biti implementirane“, rekao je Čeferin.

Čeferin je, također, kazao kako bi i Velika Britanija nakon izlaska iz Europske unije (EU) mogla ugroziti kandidature za finalne mečeve nekih velikih fudbalskih smotri.

Na Svjetskom fudbalskom prvenstvu 2026. godine će prvi put nastupiti 48 reprezentacija, a kandidature za taj Mundijal se mogu podnositi sve do kraja naredne godine. Konačna odluka o domaćinu bit će donesena na Kongresu FIFA-e u maju 2020. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije