Europska liga ponudila pravu dramu: Poznati svi polufinalisti

Radiosarajevo.ba
Europska liga ponudila pravu dramu: Poznati svi polufinalisti
FOTO: Radiosarajevo.ba / Manchester United ispred Real Madrida i Barcelone
Pravu dramu ponudile su posljednje utakmice četvrtfinala Europa lige, koje su ponudile produžetke na tri utakmice gdje su timovi tražili prolazak u samu završnicu jednog od najprestižnijih takmičenja Starog kontinenta.

Osam timova borilo se za prolazak u polufinale, a najzanimljiviji susret odigran je u Manchesteru gdje je domaći United tražio pobjedu protiv odličnog Anderlechta.

Već u 10. minuti domaći su pokazali veliku želju da stignu do pobjede, a pogodak Mkhitaryana začinio je početak utakmice, koja je nakon 1-1 u Briselu najavljivana kao veliki derbi.

Sjajnu igru nastavili su 'Crveni đavoli' u većem dijelu prvog poluvremena, no ništa ih nije moglo spasiti od prespremnih nogometaša belgijskog tima, koji je do izjednačenja stigao u 32. minuti, pogotkom Hannija, za povratak rezultata dvomeča na početak.

I u drugom dijelu obje ekipe su zaigrale sjajnu utakmicu, no do kraja susreta nije bilo golova, te su zbog rezultata u oba meča odigrani produžeci. Pred sam početak produžetaka povrijedio se najbolji strijelac Uniteda Zlatan Ibrahimović, čime je engleski tim hendikepiran u nastavku.

U ovom dijelu utakmice Manchester United je silovito krenuo naprijed, te su pogotkom Rashforda stigli do prednosti vrijedne polufinala, za veliku pobjedu od 2:1 nad Anderlechtom.

Veliko uzbuđenje ponudila je i utakmica u Istanbulu, gdje su se nakon pravog francuskog pakla navijača i nereda, sastale ekipe Bešiktaša i Lyona

Turski tim, nakon što je propustio veliku priliku da stigne do odličnog rezultata u Lyonu, u večerašnji susret ušao je sa mnogo motiva, ali njihovi napadi na početku susreta nisu urodili sa mnogo ploda. No, onda je na scenu stupio sjajni Talisca koji pogotkom u 27. minuti donosi veliku radost domaćim navijačima.

Ipak, slavlje istanbulskih navijača nije dugo potrajalo, jer je i Lyon imao oružje za uzvrat, te je samo pet minuta bilo potrebno za pogodak Lacazettea i izjednačenje, te konačan rezultat prvog dijela.

Drugi dio utakmice donio je ponovo odličnu igru domaćih, a sve je krunisano drugim pogotkom Talisca u 58. minuti, za erupciju oduševljenja na Vodafone Areni.

Ipak, na tome je završen rezultatski sraz u regularnom dijelu utakmice, te su zbog rezultata iz oba meča odigrani produžeci. No, ni produžeci nisu ponudili mnogo uzbuđenja pred golovima oba tima, te je susret završen penalima. Bolji u nogometnoj lutriji bili su nogometaši Lyona, koji su rezultatom 6:7 u penalima stigli do polufinala.

Zanimljivo je bilo i Veltins Areni u Gelsenkirchenu, gdje je povratak u igru protiv Ajaxa tražio njemački Schalke, koji je poražen u Holandiji sa 2:0. Nogometaši kluba u kojem nastupa bh. reprezentativac Sead Kolašinac odigrali su poprilično loše prvo poluvrijeme, koje nije nagovještavalo njihov povratak u ovom dvomeču, a Ajaxovi nogometaši sjajno su branili stečenu prednost.

No, drugo poluvrijeme donijelo je potpuno drugačiju igru Schalkea koji je zaigrao kao preporođen, te su u 53. minuti i nagrađeni golom Goretzke. Erupcija oduševljenja na Veltinsu nastavljena je i tri minute kasnije, kada je Burgstaller na asistenciju Kolašinca matirao Onana za potpuni povratak Schalkea.

Ajax je doživio pravi hendikep u 80. minuti, kada je Veltman morao napustiti teren zbog drugog žutog kartona, no Schalke to nije znao iskoristiti u završnici, te je utakmica otišla u produžetke.

Prvi nastavak regularnog toka utakmice Schalke je otvorio briljatnim pogotkom Caligiurija u 101. minuti, a i ovog puta svoje prste umiješao je sjajni Kolašinac, koji se našao u ulozi asistenta. No, ni sjajna noć bh. reprezentativca nije bila dovoljna za prolazak Schalkea, nakon što je i Viergever pogodio za veliku radost navijača Holanđana, čime je Ajax u 111. minuti izborio prolazak u polufinale. To slavlje potvrdili su i u posljednjoj, 120. minuti susreta, kada je Younes pogotkom stavio tačku na ovaj dvomeč.

Najmirniji susret, ako se tako može reći, odigran je večeras na Cristal Areni u Genku, gdje je istoimena domaća ekipa dočekala odličnu Celtu Vigo. Nogometaši španskog tima spremno su došli braniti prednost iz prvog duela, u kom su slavili sa 3:2, pa iako u prvom dijelu nijedna ekipa nije ponudila previše uzbuđenja, drugi dio otvoren je golom Sistoa u 63. minuti.

Iako je Celta povela i povećala svoju prednost, nogometaši Genka su se nastavili boriti, a njihov trud je nagrađen pogotkom Trossarda u 63. minuti, za svojevrsnu nadu domaćih.

No, takva nada bila je neutemeljena jer do kraja susreta nije bilo golova, te je ovo bila jedina utakmica koja je završena bez produžetaka u regularnom toku susreta, nakon kojeg je Celta Vigo našla svoje mjesto u polufinalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije