Završena istraga o korupciji: Objavljen izvještaj na 1.300 stranica

Anadolija
Završena istraga o korupciji: Objavljen izvještaj na 1.300 stranica
/ Ilustracija, FOTO: FIFA
Svjetska fudbalska federacija (FIFA) okončala je istragu o korupciji unutar organizacije koja je pokrenuta 2015. godine, te objavila izvještaj na 1.300 stranica.

U saopćenju na internet stranici FIFA-e navedeno je kako je okončana istraga unutar FIFA-e o mitu i korupciji, te da su informacije isporučene Tužilaštvu Švicarske i zvaničnicima SAD-a.

Navedeno je također kako je tokom posljednja 22 mjeseca detaljno pregledano oko 2,5 miliona dokumenata, te saslušan veliki broj svjedoka. Na osnovu istrage sačinjen je izvještaj na ukupno 1.300 stranica.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izjavio je kako se radi o detaljnom i sveobuhvatnom izvještaju.

"Radili smo oprezno kako bismo zaustavili one koji čine kriminal unutar fudbala. Istraga je završena i dokaze smo predali zvaničnicima. Vjerujem da će na osnovu ovih dokaza i dokumenata fudbalu ponovo biti vraćen stari ugled", poručio je Infantino.

 Krovna organizacija svjetskog fudbala suočena je s jednom od najtežih kriza u svojoj historiji koja je uzrokovana brojnim skandalima o korupciji i mitu u samom vrhu establišmenta ove organizacije. Švicarska policija je 27. maja u sjedištu FIFA-e u Ženevi privela nekoliko visokih zvaničnika pod sumnjom da su primili mito.

Etički komitet FIFA-e kasnije je suspendovao dugogodišnjeg predsjednika te krovne fudbalske organizacije Seppa Blattera, te predsjednika Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michela Platinija koji su obuhvaćeni istragom zbog sporne uplate od dva miliona švicarskih franaka koji je Blatter uplatio Platiniju. Obojici je zabranjen rad u fudbalu na šest godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije