Vraća se Fis Gol: Čuveni turnir u malom fudbalu okupljao je najbolje haklere

Fena
Vraća se Fis Gol: Čuveni turnir u malom fudbalu okupljao je najbolje haklere
Turnir u malom fudbalu "Fis Gol", koji je nekada okupljao najbolje haklere Bosne i Hercegovine, ponovo će biti održan u legendarnom sarajevskom FIS-u.

Najveći turnir u malom fudbalu u Bosni i Hercegovini vraća se na otvorene terene legendarnog sportskog zdanja u centru Sarajeva. Turnir koji su svojevremeno gledale hiljade ljudi ''nakrcane'' po tribinama i prozorima FIS-a, ove godine se okreće mladim talentima Kantona Sarajevo.

Turnir za koji mnogi kažu da je bio najbolji prije rata u Bosni i Hercegovini i jedan od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, vrhunac je doživio od 1983. do 1991. godine. U tom periodu na terenu FIS-a, a kasnije u Skenderiji, igrali su najbolji fudbaleri Bosne i Hercegovine, ali i ostalih republika bivše Jugoslavije.

Na turniru su učestvovali velikani poput pjevača grupe Indexi Davorina Popovića Dače, čija je ekipa Davor u tim godinama uvijek bila u vrhu malog fudbala u BiH, zatim poznati fudbaleri kao što su Refik Šabanadžović, Slobodan Janjuš, Milomir Odović, Mehmed Baždarević i drugi više ili manje poznati igrači, koji su uživali u sportskom nadmetanju i pokazivanju vještina na otvorenom terenu u centru Sarajeva.

Jedan od najvećih igrača-trenera Fis Gola je legenda Sarajeva i ekipe Davor Muhamed Poričanin, koji je dva puta kao trener osvajao ovaj prestižni turnir, a jedanput je kao igrač izgubio u finalu.

Poričanin, koji je proglašen najboljim trenerom Fis - Gola do rata u BiH, prisjetio se slavnih vremena malog nogometa u Sarajevu, te brojnih velikana koji su branili boje i čast svojih klubova, mahala, udruženja i kafana...

"U FIS-u su igrali veliki igrači poput Fuada Švrakića, Džele Muharemovića, Faika Kolara... Safet Sušić Pape je igrao na turniru kafića koji je bio preteča Fis Gola. Turnir su organizirali momci iz Sportskog društva Privredna banka na čelu s Adnanom Muzurovićem. Sve su to asovi ovog grada koji su igrali i mali i veliki nogomet, a dolazili su i čuveni majstori iz mahala Mostara", prisjetio se Poričanin.

Osvrnuo se i na turnir održan 1990. godine, kada je Fis Gol posljednji put održan na terenu FIS-a, a na kojem je učestvovalo 237 ekipa. Davor je slavio te godine, a jedino je ekipa Verona ukupno bila trofejnija s tri pobjednička pehara.

"Nakon toga turnir je prebačen u Skenderiju, a to je posljednji put da su ga organizirali momci iz Privredne banke. Ekipa Davora, koja je nastala od Ljubljanske banke, bila je najbolja te godine, a jedini uspješniji tim od Davora s tri titule bila je ekipa Verone", kaže Poričanin.

Ekipa Davora okitila se i titulom prvaka Jugoslavije, a na putu do tog trofeja sarajevski fudbaleri morali su osvojiti prvenstvo Sarajeva i republičko prvenstvo Bosne i Hercegovine.

Nekadašnji selektor reprezentacije BiH u malom fudbalu pozdravlja odluku Općine Centar i JU Centar za sport i rekreaciju da izostave seniorske ekipe iz novog formata Fis Gola, jer smatra da u Sarajevu ne vlada podneblje koje dozvoljava da takvo takmičenje protekne u sportskom duhu, pogotovo kada su uključene novčane nagrade.

Organizatori će nekada u budućnosti možda opet razmatrati učešće seniorskih timova i dovođenje priznatih nogometaša, ali u ovom trenutku to nije opcija. U juniorskoj konkurenciji nastupaju mladi nogometaši koji su na korak do seniorskih ekipa u svojim klubovima, a njihove igre morat će biti dovoljne da publici približe nekadašnji sjaj Fis Gola.

Turnir ove godine podržavaju bivši igrač i trener FK Sarajevo Mehmed Janjoš i nekadašnji golman prvog tima Muhamed Alaim, koji je i predsjednik Organizacionog odbora turnira.

Takmičenja će – od 21. do 31. augusta – biti održano u pet kategorija, a to su pjetlići, pioniri, kadeti i juniori. Seniorske i veteranske konkurenciji neće biti, jer je nakon rata turnir zbog nagradnog fonda izašao iz okvira sporta.

Fis Golje otvorenog tipa i da se za učešće mogu prijaviti klubovi, škole sporta, firme, ustanove, udruženja građana, ali i ekipe koje predstavljaju kafiće, ulice, mahale ili kvartove.

Manifestaciju organizira Općina Centar, a realizator je Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju. Takmičit će se ekipe iz Kantona Sarajevo, iako za učešće postoji interesovanje i u drugim kantonima BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije