Sarajevo i Željezničar ponovo remizirali na Koševu

Radiosarajevo.ba
Sarajevo i Željezničar ponovo remizirali na Koševu
/ Radiosarajevo.ba
Na stadionu "Asim Ferhatović - Hase", popularnom Koševu, danas je odigran 109. prvenstveni vječiti derbi, u kojem su snage odmjerile ekipe FK Sarajevo i FK Željezničar. Sjajna borba na terenu i odlična atmosfera na tribinama obilježile su ovaj derbi.

Prvo poluvrijeme donijelo mnogo uzbuđenja za oko 12.500 navijača na tribinama i pokazalo da ćemo gledati sjajnu utakmicu na travnjaku stadiona na Koševu, a već u osmoj minuti Željezničar je imao obećavajuću šansu, no Lendrić je otišao previše ukoso tokom prodora te ne uspijeva izboriti niti korner. Dvije minute nakon prvog pokušaja, gostujući nogometaši zaprijetili su još jednom preko Križmana, koji je nakon kornera glavom šutirao na gol Sarajeva, ali ponovo bezuspješno. 

U nastavku prvog dijela utakmice gledali smo jedan kratki prekid, kada je Memiji ukazivana pomoć, a zatim je uslijedio period igre u kojem su igrači domaćeg sastava prijetili golu Plavih. Iako su gosti u prvih 20 minuta kontrolirali igru, ni igrači Sarajeva nisu "ostali dužni" te su do kraja prvog dijela uspjeli da loptu i opasnosti iz svoje polovine izmjeste na sredinu terena, nakon čega su kreirali i nekoliko veoma izglednih prilika pred golom Željezničara

Najbolju priliku u prvom dijelu susreta imalo je Sarajevo i to u samom finišu prvog poluvremena, kada je Bektić centrirao, a sa oko 10 metara šut na gol Željezničara uputio Ćetković, no bezuspješno jer je lopta otišla preko gola. No, ni Željezničar nije zaostajao, te je Križman u 35. minuti imao sjajnu priliku da dovede svoj tim u vodstvo, kada je sa golmanom domaćih bio u situaciji jedan na jedan, ali Pavlović je bio uspješniji i odbranio ovaj udarac.

Pozitivno je to što navijači oba tima nisu pravili probleme koji su, inače, obilježavali ranije odigrane derbije, te smo u prvom dijelu uživali u jednom divnom nedjeljnom popodnevu na nogometnim terenima. Također, iskoristili su ovu priliku da se sjete svojih kolega sa tribina, koji više nisu sa njima, pa smo mogli čuti skandiranje imena Vedrana Puljića i Admira Raščića.

Obje ekipe su sa istim žarom ušle i u drugo poluvrijeme u kojem su igrači oba tima, željni postizanja pogotka u vječitom derbiju, te je atmosfera iz prvog dijela utakmice prenesena i u drugi dio. Ipak, igrači domaćeg tima bili su nešto konkretniji u pokazivanju svoje snage u nastavku susreta, te su već u petoj minuti drugog dijela imali sjajnu priliku, u kojoj je Crnkić nakon sjajne akcije šutirao na gol Željezničara, a u posljednji momenat odbrana gostiju izbacila je loptu sa gol linije.

U nastavku susreta preovladavala je borba igrača oba tima na sredini terena, što je čini se odgovaralo mnogo više igračima Sarajeva, jer su iz takve igre kreirali mnogo više prilika pred golom gostiju, a iz jedne takve u 62. minuti Rustemović je pokušao ugroziti gol gostiju. Potrajale su opasnosti pred golom Željezničara sve do 75. minute, kada je Stevanović uspio da izbori poziciju za šut sa desne ivice šesnaesterca, čime je prvi put Željezničar ozbiljnije zaprijetio u drugom dijelu susreta. Nakon toga nastavljena je nešto bolja igra gostiju, koji su već u 80. minuti ponovo preko Stevanovića odlično zaprijetili golu Sarajeva, ali i ta opasnost je otklonjena. 

Do kraja utakmice oba trenera su pokušala pojačati napadačke redove te su čak i navijači oba tima priredili bakljade, iako smo do tada gledali poprilično mirno navijanje na tribinama, ali ništa to nije pomoglo da se promijeni rezultat na semaforu, te je nakon regularnih 90 minuta i 3 minute sudijske nadoknade još jedan vječiti derbi završen remijem pri rezultatu 0:0.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije