Protivnik Širokog Brijega: Kako je Aberdeen srušio Real i osvojio Kup kupova

J. M.
Protivnik Širokog Brijega: Kako je Aberdeen srušio Real i osvojio Kup kupova
Fudbaleri Širokog Brijega večeras gostuju na Pittodrie stadionu, gdje će protiv Aberdeena igrati prvu utakmicu 2. pretkola Europa lige.

Protivnik je Aberdeen, jedan od najslavnijih škotskih klubova, jedini koji je uz Celtic i Glasgow Rangers u vitrinama ima europski trofej.

Zlatna era Donsa bio je period od 1978. do 1986. godine kada je Aberdeen s klupe predvodio legendarni Alex Ferguson. Kruna uspjeha bilo je osvajanje Kupa europskih pobjednika kupova 1983.

Slavna epopeja počela je 22. maja 1982. godine kada je – u finalu Kupa Škotske na Hampden parku – Aberdeen nakon produžetaka deklasirao Glasgow Rangers 4:1 i izborio nastup u Kupu kupova.

Europski žrijeb nije bio naklonjen Redsima Alexa Fergusona jer su morali igrati pretkolo protiv nimalo naivnog švicarskog Siona. Pobjeda Aberdeena ukupnim rezultatom čak 11:1 (7:0, 4:1) bila je najava trijumfalnog pohoda.

U 1/16 finala Aberdeen se prilično namučio s Dinamom iz Tirane. Na Pittodrie stadionu pao je tek jedan gol: John Hewitt pogodio je za pobjedu Donsa 1:0, koja je, uz prazne mreže u Albaniji, bila dovoljna za proljeće u Europi.

Protivnik u četvrtfinalu bio je slavni Bayern. Prvi meč na Olimpijskom stadionu u Münchenu okončan je bez golova da bi revanš u Škotskoj donio pravu dramu. Klaus Augenthaler doveo je rano Bayern u vodstvo, da bi odmora poravnao Neil Simpson.

Kada je Hans Pflügler ponovo donio prednost Bavarcima u 61. minutu, činilo se da je dvomeč riješen. No, u svega dva minuta dešava se čudesni preokret: Alex McLeish (77) i John Hewitt (78) pogađaju mrežu Bayernovog rezerviste Manfreda Müllera za erupciju oduševljenja na Pittodrieju  i pobjedu 3:2.

Protivnik u polufinalu - belgijski Waterschei - nije bio dostojan protivnik četi Alexa Fergusona. Igrači Aberdeena sve dileme rješavaju u prvom utakmici (5:1) na svom terenu pa u revanšu u Belgiji mogu sebi dozvoliti luksuz jedinog europskog poraza u sezoni (0:1).

Finale odigrano 11. maja na kišnom Nya Ulleviju u Göteborgu, pred svega 17 hiljada gledalaca, ostalo je zlatnim slovima upisano u historiju Aberdeena. Iako je Real ušao u utakmicu kao favorit, na raskvašenom terenu postojao je samo jedan tim – Aberdeen.

U 7. minutu Gordon Strachan izvodi korner, loptu glavom zahvata Alex McLeish, proslijeđuje Ericu Blacku koji trese mrežu Augustina. Samo osam minuta kasnije Santillana je izborio penal za Real iskoristivši katastrofalnu grešku McLeisha koji je pokušao vratiti loptu golmanu Jimu Leightonu. Juanito je bio precizan s bijele tačke i poravnao rezultat.

I u nastavku utakmice Aberdeen je dominirao terenom, stvarao šanse, ali se rezultat nije mijenjao pa se ušlo u produžetke. Nadmoć Škota nagrađena je tek u 112. minutu. Mark McGhee prošao je lijevom stranom, zavrnuo u peterac, gdje je na pravom mjestu bio rezervista John Hewitt i pogodio za pobjedu 2:1, najveći uspjeh u historiji Aberdeena.

Pola godine kasnije trijumf u Kupu pobjednika kupova Aberdeen je oplemenio pobjedom u dvomeču nad europskim prvakom HSV-om (0:0, 2:0) i osvajanjem Superkupa Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije