Protesti protiv gostovanja Izraela, španskoj policiji pomaže Mossad

Fena
Protesti protiv gostovanja Izraela, španskoj policiji pomaže Mossad
/ Foto: AS
U Gijónu, gdje u petak fudbalske reprezentacije Španije i Izraela igraju kvalifikacionu utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, osvanuli su grafiti i transparenti podrške Palestini.

Najavljeni su i protesti protiv Izraela zbog čega su mjere sigurnosti podignute na najvišu razinu.

"Palestina će pobijediti" i "Narod i dostojanstvo" natpisi su na oslikanom zidu u jednoj od ulica koji prikazuje naoružane izraelske vojnike s jedne strane zida, a s druge Palestince koji bacaju kamenje i nepomično leže na tlu.

Dva sata prije utakmice održat će se i protest lokalnog Pokreta BDS (bojkot, deinvestiranje i sankcije) protiv izraelske okupacije Palestine.

Lokalne vlasti u Gijónu, gradu s 276.000 stanovnika na sjeveru zemlje, podržavaju taj pokret i bojkot Izraela. Bojkot je izglasan u tamošnjem parlamentu.

Zidovi gradskih ulica oblijepljeni su zelenim plakatima s crvenim kartonom. "Pokaži crveni karton apartheidu", piše na njima uz poziv na okupljanje u 19 sati.

"Ne vjerujemo da je utakmica organizirana u tom gradu s lošom namjerom. Mislimo da je to jednostavno slučajnost", rekla je Hamutal Rogel, portparolka izraelske ambasade u Madridu u izjavi za sportski dnevnik AS. Izrael ne smatra da su palestinski teritoriji okupirani, što je stav suprotan onom Ujedinjenih naroda.

Demonstranti, koji bi mogli biti podržani političkim strankama Ujedinjena ljevica i Gijón, da može, namjeravaju marširati prema stadionu El Molinon s crvenim kartonima u rukama te simbolično isključiti Izraelce, prenose lokalni mediji.

U loži stadiona sjedit će izraelski ambasador Daniel Kutner koji priprema posjet španjolskog kralja Felipea VI Izraelu. U petak će Gijón biti pod mjerama sigurnosti kakve još nisu zabilježene u regiji Asturiji. AS piše kako će španskim policajcima asistirati i pripadnici izraelske tajne službe Mossad.

"Jedino što nas zanima je sport", izjavio je španski selektor Julen Lopetegui gostujući na radijskoj postaji COPE. "Kad sam bio u Izraelu fantastično su me tretirali, a oni će u Gijónu biti tretirani na isti način. Ja sam odabrao Gijón".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije