Prije 60 godina: Umro Đuka Lovrić, jedan od najboljih strijelaca FK Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Prije 60 godina: Umro Đuka Lovrić, jedan od najboljih strijelaca FK Sarajevo
/ Foto: FK Sarajevo
U noći 20. februara 1957. godine, u sarajevskoj bolnici Koševo, preminuo je Đuka Lovrić, jedan od najboljih strijelaca u historiji FK Sarajevo.

Iako je Đuka Lovrić manje poznat od svog brata Franje - dugogodišnjeg igrača, kapitena i trenera kluba s Koševa - radi se o fudbaleru koji je ušao u anale bordo tima.

Rođen 27. augusta 1927. godine, Đuka Lovrić je fudbal zavolio uz starijeg brata Franju (1923-1982), koji je još prije početka Drugog svjetskog rata igrao za sarajevski SAŠK.

Odmah nakon prestanka rata Đuka je počeo trenirati fudbal na terenima Novog Sarajeva, a prvi angažman imao je već s nepunih 17 godina u sarajevskoj Slobodi, gdje je igrao s Franjom.

Nakon što je u maju 1945. formirano novo sportsko društvo Sloboda, Franjo i Đuka Lovrić su odmah pristupili novom klubu i postali standardni prvotimci Slobode. Za Slobodu su skupa igrali sve do 24. oktobra 1946. godine, kada dolazi do fuzije Slobode i Udarnika u novoformirani klub Torpedo koji će promijeniti ime u FK Sarajevo.

Đuka Lovrić je bio svestran fudbaler, ondašnji univerzalac, koji je za deset godina svoje karijere promijenio sve pozicije u timu. Igrao je sve, od golmana, do lijevog krila, ali ipak će ostati upamćeno da je svoje najbolje partije pružao igrajući kao desni half.

Iako je najveći dio karijere igrao u odbrani, svrstao se među najbolje strijelce Sarajeva.

Kada je dostigao igračku zrelost, postao je jedan od najvažnijih igrača Sarajeva, te jedan od najboljih fudbalera Bosne i Hercegovine. U maju 1954. godine dobio je poziv iz reprezentacije za prijateljsku utakmicu s Engleskom u Beogradu.

Iako Lovrić nije dobio priliku da zaigra na toj utakmici, činilo se da je samo pitanje vremena, kada će uslijediti novi poziv.

Nažalost, umjesto novog poziva, u jesen 1954. Lovrića je stigla teška bolest, koja ga je odvojila od igrališta i drugova, prekidajući u najboljem periodu jednu značajnu sportsku karijeru. Borac, kakav je po prirodi bio, Lovrić nije odustajao od fudbala. Čak i kada ga je podmukla bolest počela nagrizati, želio je pomoći, naprezao se i nastupao, borio se istim žarom, ali je snage ponestajalo.

Svoje posljednje utakmice za voljeno Sarajevo, odigrao je u junu 1955. godine, obje u Zagrebu, najprije 2. juna protiv Lokomotive (2:1 za Sarajevo), na kojoj je čak i postigao pobjedonosni gol, a potom tri dana kasnije protiv Zagreba (2:1 za Zagreb), nakon čega je rekao konačno zbogom.

Teška bolest ga je zakovala za krevet i zauvijek odvojila od fudbalskih igrališta. Đuka Lovrić odigrao je 196 utakmica za Sarajevo i postigao 78 golova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije