Priča o "Bubamari" i Predragu Pašiću impresionira i danas

Radiosarajevo.ba
Priča o "Bubamari" i Predragu Pašiću impresionira i danas
Facebook / Prtscr
Priča o prkosu Bosanaca i Hercegovaca i pozitivnom duhu i u ratu živa je i danas.

Predrag Pašić i njegova škola fudbala "Bubamara" koja je osnovana u ratu još uvijek je jedna od najljepših priča koja impresionira već dugo mnoge širom svijeta, kao nekada velikog Erica Cantonu koji je o njoj snimio i kratki film Svi iz naše porodice.

Prilog o Pašiću i "Bubamari" prikazan je na italijanskoj televiziji Rai 2.

Naime, nedavno je gostujući u emisiji Quelli Che Il Calcio poznati italijanski pisac i novinar Roberto Saviano podsjetio na bivšeg reprezentativca Jugoslavije i legendarnog fudbalera Sarajeva i njegovu "Bubamaru".

Ovaj italijanski pisac je s mnogo žara pričao o Pašićevim nastupima na Svjetskom prvenstvu 1982. godine, a naročito o njegovoj ideji za osnivanje škole fudbala u Sarajevu pod opsadom.

Saviano je govorio o simbolici imena ove škole fudbala koja označava sreću i snove, te kako je pružala nadu djeci u ratnom Sarajevu, ali i da bez obzira na okolnosti u kojima je osnovana ova škola fudbala nije poznavala razlike među djecom po nacionalnosti ili vjeri.

On je također napomenuo da je u ovoj školi svoje prve korake napravio i bh. reprezentativac Ervin Zukanović koji igra za italijansku Atalantu, a ranije je nastupao i za Chievo i Romu, nakon čega je prikazan prilog u kojem Zukanović govori o ratu i o tome koliko mu je značila "Bubamara", njemu i njegovim prijateljima.

Podsjećamo, "Bubamara" se pojavila i u reklami kompanije Coca-Cola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije