Poznati skoro svi suparnici naših klubova u Ligi prvaka i Europskoj ligi

Radiosarajevo.ba
Poznati skoro svi suparnici naših klubova u Ligi prvaka i Europskoj ligi
Kako se i ova sezona približava kraju, sve je više ekipa koje su osigurale svoje mjesto u Ligi prvaka iduće sezone.

Sljedeće sezone finale se igra u Kijevu, a prve utakmice nas čekaju već krajem juna, dok grupna faza natjecanja počinje u septembru.

Žrijeb prvog i drugog pretkola održat će se 19. juna, a u svakom pretkolu, kao i u playoffu, ekipe će biti podijeljene na nositelje i na nenositelje - prema UEFA-inom koeficijentu.

Nositelji i nenositelji se potom spajaju putem ždrijeba, igraju dvije utakmice u kojima traže prolaz u sljedeći krug i tako sve do grupne faze natjecanja.

Prvo pretkolo

Deset najmanjih europskih liga natjecanje započinje u prvom pretkolu, a pet pobjednika ide u drugo pretkolo. Žrijeb prvog i drugog pretkola će se održati 19. juna, a prve utakmice su na rasporedu 27. i 28. juna, a uzvrati 4. i 5. jula.

Tabela prvo pretkolo - Poznati skoro svi suparnici naših klubova u Ligi prvaka i Europskoj ligi

Tabela prvo pretkolo

Drugo pretkolo

U drugom pretkolu u natjecanje se uključuje novih 29 ekipa - prvaka domaćih natjecanja, a njima se priključuje pet ekipa iz prvog kola. Te 34 ekipe tvore 17 parova, a prve utakmice se igraju 11. i 12. jula, a druge 18. i 19.

U ovoj se fazi uključuje i naš prvak. Koji neće biti među nositeljima.

Bio to Zrinjski (4.050) ili Željezničar (4.800).

Tabela prvo pretkolo - Poznati skoro svi suparnici naših klubova u Ligi prvaka i Europskoj ligi

Tabela prvo pretkolo

Treće pretkolo

U trećem pretkolu se ekipe razdvajaju - na prvake i na neprvake, a žrijeb će i za jedne i za druge biti održan 14. jula (prve utakmice na rasporedu 25. i 26. jula, uzvrati 1. i 2. augusta). Prvacima koji su prešli 2. pretkolo (njih 17) priključuju se i prvaci Grčke, Češke i Rumunije.

Odvojene će biti ekipe koje nisu bili prvaci svojih država, ali su pozicijom u prvenstvu izborili kvalifikacije za Ligu prvaka. Oni će tvoriti pet parova.

Playoff

I u playoffu se ekipe dijele na prvake i na neprvake, a žrijeb će se održati 4. augusta - prve utakmice su na rasporedu 15. agusta i 16. augusta, a uzvrati 22. i 23. Više nema novih ekipa u skupini prvaka, nego se 10 pobjednika iz trećeg pretkola međusobno spaja, a pe pobjednika se kvalificira u natjecanje po skupinama.

Neprvacima se priključuje pet novih ekipa koje se sastaju s pet pobjednika u trećem pretkolu. Gledat ćemo pet utakmica, a pet pobjednika će se ponovno kvalificirati u natjecanje po skupinama.

Natjecanje po skupinama

Skupine Lige prvaka će činiti pet ekipa koje su se kvalificirale kroz pretkola kao prvaci, pet njih koje su se kvalificirali kroz 'ligaški put' te 22 ekipe koje su direktno izborile natjecanje. Žrijeb skupina Lige prvaka će se održati 24. augusta u Monacu, a prve utakmice nas čekaju 12. i 13. septembra. 

Na žrijebu će se u četiri jakosne skupine naći po osam ekipa. U prvoj se nalazi aktualni prvak Lige prvaka te pobjednici sedam najjačih europskih liga prema UEAFinomkoeficijentu. Ako je pobjednik Lige prvaka i jedan od pobjednika tih prvenstava, u kutiju ulazi i prvak Ukrajine koji je osmi prema UEAFinom koeficijentu.

Preostale jakosne skupine će se odlučiti na temelju UEFAinog koeficijenta.

U Europskoj ligi, Široki Brijeg bit će nositelji u 1. pretkolu, kao i dvojac između Zrinjskog, Željezničara i Sarajeva koji izbori EL. Mogući suparnici su od iole opasnijih Vasas, Ružomberok, ali i gomila klubova iz najslabijih liga.

Izvor: Goal.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije