Osmislila hrvatska dizajnerica: Kako će izgledati novi FIFA-in trofej?

Fena
Osmislila hrvatska dizajnerica: Kako će izgledati novi FIFA-in trofej?
YouTube / Prtscr
Hrvatska dizajnerica Ana Barbić Katičić osmislila je izgled novog trofeja FIFA-e za najboljeg fudbalera svijeta.

Ova dizajnerica u petak je rekla kako je bila vođena jednostavnošću i minimalizmom koji bi trebali odražavati istinske vrijednosti Svjetske fudbalske federacije, čiji je ugled narušen u posljednje vrijeme korupcijskim skandalima.

 "Kada sam prvi put vidjela završeni trofej bila sam preplavljena emocijama, bila sam puna strasti. On sadrži jednostavnost i minimalizam koji su bili ideja za pehar", rekla je Katičić za internetsku stranicu FIFA-e.

 "Ovime smo izrazili ista vjerovanja koja ne bi trebala odstupati od klasičnog dobro poznatog identiteta FIFA-e. Izgled trofeja poštuje iste vrijednosti koje su bile kamen temeljac sporta od prvih dana FIFA-e", dodala je.

Pehar uključuje loptu iz finala prvog Svjetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. ispod koje se nalazi zaglađeno postolje.

Taj trofej težak 6,4 kilograma bit će dodijeljen u  ponedjeljak u Švicarskoj na ceremoniji naziva The Best FIFA Football Awards 2016 najboljem fudbaleru svijeta u prošloj godini, najboljoj fudbaleri i trenerima.

 Pehar je po zamisli hrvatske dizajnerica izradila kompanija Adon Production pored Zuricha.

Katičić je ondje je doputovala iz Zagreba, a konačnu verziju joj je predstavio Zvonimir Boban, zamjenik glavnog tajnika FIFA-e.

 "Lopta na vrhu trofeja predstavlja povijest fudbala, ali također i povijest FIFA-e", rekao je Boban. "Trofej pokazuje poštivanje fudbalske tradicije imajući pritom moderan izgled. To ga čini istinskim postmodernim trofejom".

O najboljima u prošloj godini odlučit će glasovi kapitana i trenera nacionalnih reprezentacija dok će drugih 50 posto glasova doći od navijača i novinara.

U februaru ove godine dužnost predsjednika FIFA-e napustio je Sepp Blatter nakon madata od 17 godina, istrage za korupciju i odluke etičkog povjerenstva te organizacije. Nakon što je izabran novi predsjednik Gianni Infantino, u krovnu svjetsku nogometnu organizaciju ušao je legendarni hrvatski kapetan Zvonimir Boban.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije