Najvećih 100 u historiji: 97. Barbarez, 89. Džeko, a 'Vedo' i 'Brazzo'?

Radiosarajevo.ba
Najvećih 100 u historiji: 97. Barbarez, 89. Džeko, a 'Vedo' i 'Brazzo'?
/ printscreen/Bild
Najtiražniji njemački dnevnik Bild odabrao je 100 najvećih igrača u historiji Bundeslige.

Svoju listu Bild je počeo u utorak i to obrnutim redoslijedom, pri čemu svakog dana objavljuju po 10 imena.

Zanimljivo da su već prva dva dana svoje mjesto zauzeli bh. fudbeleri. Najprije je Sergej Barbarez postavljen na 95. mjesto, da bi dan kasnije 89. poziciju zauzeo Edin Džeko.

Uvrštavanje Sergeja Barbareza na probranu listu ovako se objašnjava: 95 golova, ali i sedam isključenja stoji u biografiji temperamentnog Bosanca. Najbolju od svojih 12 sezona u Bundesligi imao je 2000-2001. kada je s Ebbe Sandom podijelio titulu prvog strijelca šampionata (22 gola). Ipak, nikad nije uspio osvojiti titulu.

A kako Bild opisuje karijeru Edina Džeke u Bundesligi: Četiri miliona eura platio je Wolfsburg 2007. godine češkom klubu Teplice za čudesnog napadača koji će u 3,5 sezone postići 66 golova za "vukove". U šampionskoj tituli 2009. godine zatresao je mrežu 26 puta pri čemu je bio uspješniji samo njegov partner iz napada Grafite (28). Sezonu kasnije Džeko je bio najbolji strijelac Bundeslige s 22 gola.

Narednih dana Bild će nastaviti objavljivati listu, a može se očekivati da svoje mjesto zauzmu i Vedad Ibišević te Hasan Salihamidžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije