Na današnji dan: Kako je na fudbalskom nebu zasjao 17-godišnji Pele

J. M.
Na današnji dan: Kako je na fudbalskom nebu zasjao 17-godišnji Pele
/ Pele u zagrljaju saigrača (Foto: wiki)
Šesto Svjetsko fudbalsko prvenstvo, održano od 8. do 29. juna 1958. u Švedskoj, ostat će upamćeno po nekoliko detalja.

Brazil je došao do prve titule svjetskog prvaka, a na fudbalskom nebu zasjala je nova zvijezda po imenu Pele.

Brazilska reprezentacija, koja je bila jedan od favorita za titulu, sigurno je prošla grupnu fazu pobjedama nad Austrijom (3:0) i SSSR-om (2:0), te remijem u meču s Engleskom (0:0).

Reprezentacija Brazila (Foto: wiki) - Na današnji dan: Kako je na fudbalskom nebu zasjao 17-godišnji Pele

Reprezentacija Brazila (Foto: wiki)

U četvrtfinalu Karioke su se dosta mučile s reprezentacijom Velsa koja je u Švedskoj upisala svoj prvi i jedini nastup u završnici Mundijala. Velški golman Jack Kelsey činio je čuda na Ulleviju u Göteborgu prije nego ga je u 60. minuti savladao golobradi dječak Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao... Pele.

Budući najbolji svjetski fudbaler već tada je utišao kritičare koji su brazilskom selektoru Vicenteu Feoli zamjerili što je na prvenstvo poveo neiskusnog fudbalera Santosa.

A najbolje od Pelea je tek dolazilo. U polufinalu u Stockholmu postiže hat-trick u polufinalnoj pobjedi nad Francuskom (5:2), iako treba istaći da je otpor Trikolora slomljen tek nakon što je povrijeđen njihov stub odbrane Robert Jonquet, u vrijeme kad nisu  bile dozvoljene izmjene.

Na putu do titule pred Brazilcima je bila još samo jedna prepreka – domaćin Švedska. Na današnji dan, 29. juna 1958. godine, francuski sudija Maurice Guigue izveo je selekcije Brazila i Švedske u finalu Svjetskog prvenstva, pred 49.737 gledalaca.

Već u 4. minutu prepuni stadion Råsunda je proključao: Nils Liedholm, uz Zlatana Ibrahimovića najbolji švedski fudbaler svih vremena, doveo je domaćina u vodstvo.  Još se slavlje Šveđana nije stišalo, a Vavá je izjednačio rezultat, potom do kraja poluvremena doveo Brazil u vodstvo.

Detalj s finalne utakmice (Foto: FIFA) - Na današnji dan: Kako je na fudbalskom nebu zasjao 17-godišnji Pele

Detalj s finalne utakmice (Foto: FIFA)

U drugom poluvremenu na scenu je stupio golobradi Pele. U 55. minuti postiže vjerovatno najbolji gol u historiji finala Mundijala. Nakon centaršuta sjajno štopa loptu grudima, velemajstorski se oslobađa švedskog odbranbenog igrača i onda neobranjivo pogađa mrežu Kalle Svenssona za 3:1.

Pitanje pobjednika bilo je riješeno, a 17-godišnjak je do posljednjeg sudijskog zvižduka postigao još jedan gol.

Nakon utakmice, koja je završena trijumfom Brazila 5:2, Pele nije mogao suspregnuti emocije plačući u zagrljaju saigrača. 

Finale na Råsundi odredilo je tok fudbalske historije. Osvajanjem prve titule Brazil je napravio uvodni korak ka statusu fudbalske velesile koja će se do danas još četiri puta popeti na krov svijeta. A na nebu nad Stockholmom zasjala je nova zvijezda: 17-godišnji Pele postao je najbolji fudbaler u historiji, jedini koji će osvojiti tri titule svjetskog prvaka.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije