Marušić: U Hrvatsku ne idemo na izlet, hoćemo u četvrtfinale EP-a

Anadolija
Marušić: U Hrvatsku ne idemo na izlet, hoćemo u četvrtfinale EP-a
Sakib Malkočević, selektor kadetske fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine rekao je danas kako ne treba nametati pritisak na igrače uoči majskog nastupa na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj.

Kazao je da će se bh. reprezentativci u Zenici pripremati do ponedjeljka, 1. maja, nakon čega putuju u Opatiju.

"Pripreme teku normalno, svi su na okupu, imamo čak i viška igrača. Svi su zaslužili poziv na pripreme. Sve što smo dosad planirali, uradili smo. Imamo odlične uslove, imamo mir. Sve teče po planu. U Opatiji ćemo odraditi dva treninga do utakmice prvog kola sa Nijemcima. Veliki je uspjeh, težak je taj prelazak iz pionirske u kadetsku selekciju, ali posljednji rezultati u četiri godine, i ove posljednje dvije, plasman na Evropsko prvenstvo traži samo čestitke ovim generacijama. Težak je put bio do EP, nije bilo lako ni u Moldaviji ni u Bijeljini, i iako smo igrali pod pritiskom, momci su se hrabro nosili s tim i zaslužili učešće na prvenstvu. Izborili su EP, neka uživaju“, rekao je Malkočević.

Za protivnike u grupi ”C”, tj. Njemačku, Republiku Irsku i Srbiju, istakao je da se radi o kvalitetnim ekipama.

„Godinu dana imamo iskustva, pogotovo mi iz stručnog štaba. U grupama su kvalitetne reprezentacije, analiziramo protivnike i gledamo njihove utakmice, ali pokušat ćemo utakmicu po utakmicu osvojiti što više bodova. Da li ćemo napraviti iskorak, ne znam, ali ćemo dati sve od sebe. Može biti i motiv, ali i pritisak, ali gdje god da budu naši navijači, dobrodošli su. Imamo obavezu i prema njima da što bolje odigramo“, dodao je Malkočević, te poručio da je bh. selekcija sada već po drugi put na Evropskom prvenstvu, što već znači neki kontinuitet i da „više nisu mušterije ekipama kojima je trebao rezultat“.

Rijad Sadiku, kapiten U-17 reprezentacije rekao je kako u Hrvatsku kaderi BiH ne idu sa bijelom zastavom.

„Pripreme idu po planu, svi su zdravi što je najbitnije, svi su spremni za rad. Dječaci kao i ja znamo gdje idemo i zašto smo ovdje. Svi osjećamo radost što možemo predstavljati BiH, i mislim da nema bolje stvari za jednog mladog fudbalera. Moramo pokazati kvalitet, nećemo ići sa bijelom zastavom, borit ćemo se. Treba imati respekt prema protivnicima, ali trebamo se boriti. Veliko je iskustvo igrati na EP i utakmice na tom nivou su veliko iskustvo. To su internacionalne utakmice gdje igraju najbolji iz svih država. To je ogromno iskustvo za svakog igrača, jer mi nemamo u ligi takve susrete“, rekao je Sadiku.

Stefan Santrač naglasio je da je prednost prva utakmica protiv Njemačke dok su igrači još uvijek svježi.

„Mislim da je prednost što igramo protiv favorita grupe prvi susret, dok smo još svježi, da pokažemo tu sve. Mislim da dobar rezultat može utjecati na naš dalji plasman. Vrlo dobro poznajem selekciju Srbije, upoznali smo se sa njima i mislim da možemo napraviti dobar rezultat. Atmosfera je opuštena, dosta smo motivisani za to što nas čeka i bit ćemo spremni. Irska je odlična reprezentacija, imali su maksimalan broj bodova u oba dijela kvalifikacija. Igraju tvrd fudbal sa dosta trčanja, ali igrali smo mi i sa jačima“, dodao je Santrač.

Domagoj Marušić rekao je da se svi nadaju prolasku u četvrtfinale šampionata kao drugoplasirana ekipa u grupi.

„Mi ne idemo tamo na izlet, nego predstavljamo svoju zemlju i nadamo se da ćemo je što bolje predstaviti. Njemačku smo izdvojili kao blagog favorita, ali se već godinu dana pripremamo za EP, što nam je bio san. Irska i Srbija su također kvalitetne, ali mislim da možemo proći kao drugi u grupi. Nogomet je lutrija, igra se 90 minuta i šta bude, bude“, rekao je Marušić.

U susretima grupe „C“, bh. selekcija igrat će protiv Njemačke 4. maja, Irske tri dana kasnije, te selekcije Srbije 10. dana u idućem mjesecu. Evropsko prvenstvo za U-17 selekcije održava se u Hrvatskoj od 3. do 19. maja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije