Majstorija kralja londonske fildžan lige, ali jedan drugi detalj privlači pažnju

Radiosarajevo.ba
Majstorija kralja londonske fildžan lige, ali jedan drugi detalj privlači pažnju
/ printscreen
Ryman League je engleska inačica onoga što se sarajevskim žargonom naziva "fildžan" liga, dakle takmičenje amatera koji imaju brojnu publiku.

A najpopularniji klub u ligi je Dulwich Hamlet FC iz jugoistočnog distrikta londonske opštine Southwark, ekipa koja ima dvostruko veću prosječnu posjetu od najbližeg pratioca na tabeli gledanosti.

Svaka utakmica popularnih "Hamleta" na malom stadionu Champion Hill je doživljaj za sebe, a podrška i atmosfera ne zaostaje mnogo za višim rangovima takmičenja.

Najbolji igrač Dulwicha i svojevrsni kralj londonskih malih terena je Ashley Carew čiji se slobodnjaci  upoređuju s Messijevim. Na internet se mogu pronaći brojni golovi Carewa, pa i ovaj postignut prije dva mjeseca protiv Worthinga.

Ipak, majstorstvo Carewa nije razlog zašto objavljujemo snimak. Možete li pronaći jedan zanimljiv detalj?

Naravno, to je zastava bivše SFRJ koja je jedan od zaštitnih znakova na utakmicama "Hamleta". Ako ste pomislili da za Dulwich Hamlet FC igra neki "jugović" – varate se.

Iza navijačke grupe "The Rabble" (Rulja) nalaze se pripadnici brojnih aktivistističkih grupa koji se protive svakom ekstremizmu, homofobiji, diskriminaciji…

Vjerovatno bi bilo argumenata "za" i "protiv" da se "rulja" veže s postulatima bivše zajedničke države južnoslovenskih naroda, ali je zanimljiv fenomen "jugonostalgija" na londonskim malim terenima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije