Konačna odluka: Bh. klubovi danas dobivaju protivnike u europskim takmičenjima

Fena
Konačna odluka: Bh. klubovi danas dobivaju protivnike u europskim takmičenjima
UEFA.com / Ilustracija
Nogometni klubovi koji će ove sezone predstavljati BiH u europskim takmičenjima, danas poslije 12 sati saznat će svoje protivnike u okviru prvog i drugog pretkola Lige prvaka i Europa lige.

Tačnije, u sjedištu UEFA u Nyonu bit će održan žrijeb parova, nakon kojeg će Zrinjski, Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg dobiti svoje protivnike, protiv kojih će pokušati izboriti prolazak u naredne faze takmičenja.

Ovosezonski prvak BiH Zrinjski nastupit će u okviru Lige prvaka, ali su zbog koeficijenta 4.050 uvršteni među nenosioce, te će vjerovatno imati nešto teži put da izbore prolazak dalje. Inače, prve utakmice drugog pretkola Lige prvaka igrat će se 11. i 12. jula, dok su revanši zakazani sedam dana kasnije.

Potencijalni protivnici prvaka BiH su Celtic (Škotska), Salzburg (Austrija), Kopenhagen (Danska), Ludogorec (Bugarska), BATE (Bjelorusija), Legia (Poljska), APOEL (Kipar), Maribor (Slovenija), Qarabag (Azerbejdžan), Malmo (Švedska), Astana (Kazahstan), Partizan (Srbija), Rijeka (Hrvatska), Rosenborg (Norveška), Sheriff (Moldavija), Hapoel Ber-Sheva (Izrael) i Hafnarfjordur (Island).

Svoje protivnike u Evropskoj ligi dobit će bh. klubovi Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg, a žrijeb tog takmičenja će biti održan u 13.00 i 14.30 sati.

Sarajevo s koeficijentom 5.300 i Željezničar s 4.800 su nosioci, dok je osvajač Kupa BiH Široki Brijeg s koeficijentom 3.550 nenosilac.

Neki od protivnika koje bi sarajevski rivali, kada je riječ o regionu, mogli dobiti su Sutjeska i Zeta (Crna Gora), Priština (Kosovo), Pelister, Škendija (Makedonija), Mladost Lučani (Srbija), Gorica (Slovenija), Partizani, Tirana (Albanija)

Ako bi Sarajevo i Željezničar prošli prvo pretkolo, u drugom neće biti nosioci što znači da su na listi potencijalnih protivnika, između ostalih, Galatasaray, Hajduk, Astra Giurgiu, Mladá Boleslav, Aberdeen, Sturm...

Prve utakmice su na rasporedu 29. juna, a revanši 6. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije