Kiraly obara Matthausov rekord i otkriva zašto nosi trenerku, a ne šorc

Anadolija
Kiraly obara Matthausov rekord  i otkriva zašto nosi trenerku, a ne šorc
EPA / Gabor Kiraly
Mađarski golman Gabor Kiraly ukoliko danas nastupi za svoju reprezentaciju protiv Austrije postaće prvi 40-godišnjak koji će nastupiti na Evropskom prvenstvu u fudbalu.

Time će Kiraly oboriti rekord koji drži legendarni njemački fudbaler Lothar Matthaus, koji je na EP igrao u dobi od 39 godina i 91 dan protiv Portugala na Euro 2000, javlja Anadolu Agency (AA).

Kiraly je slavu stekao braneći u njemačkim i engleskim klubovima Herthi, Bayer Leverkusenu, Crystal Palaceu, West Hamu, Astno Villi i Fulhamu. Pažnju javnosti oduvijek je plijenio zbog toga što tokom cijele karijere brani u donjem dijelu trenerke sive boje, a ne u šorcu kao ostali golmani.

"Mislim da je za mađarski narod veoma važno što smo se plasirali na Evropsko prvenstvo, ali sam tek za Božić shvatio šta smo stvarno napravili", kaže Kiraly za britanske medije i nastavlja:

"Pročitao sam negdje da bi mogao postati najstariji igrač na evropskim prvenstvima, ali to za mene nije ništa posebno. Osjećam da više nemam 21 godine i naravno da pazim na fizičku spremi i moje tijelo. Igram 23 godine u profesionalnom fudbalu i veoma sam motivisan. Želim uživati u fudbalu, u svakom trenutku na terenu i igrati srcem".

O svom zaštitnom znaku sivoj trenerci Kiraly kaže:

"Sve je počelo prije 20 godina u Mađarskoj. Donji dio trenerke sive boje donio mi je sreću. Kasnije se isto dogodilo u Herthi s kojom sam se plasirao u Ligu šampiona, a onda mi je donosila sreću i u Londonu u Crystal Palaceu. Naravno, ne možete samo obući trenerku i dobro braniti, ali se u njoj osjećam sigurnije", rekao je Kiraly, koji je do sada upisao 103 nastupa za svoju zemlju.

Mađarska će u Francuskoj nastupiti na Evropskom prvenstvu prvi put nakon 44 godine. Te daleke 1972. godine Mađari su bili četvrti u Evropi. Ovoga puta nemaju tako velike ambicije, ali nikada se ne zna, jer u sportu je sve moguće. Mađarska se nalazi u grupi F sa selekcijama Portugala, Islanda i Austrije. Prvu utakmicu igraće danas u 18 sati u Bordeauxu protiv Austrijanaca.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije