Kada je i kako nastajao porezni dug Željezničara?

Radiosarajevo.ba
Kada je i kako nastajao porezni dug Željezničara?
/ Skupština FK Željezničar
Čelnici Fudbalskog kluba Željezničar informirali su navijače i javnost da su podnijeli prijavu nadležnom tužilaštvu protiv osoba koje smatraju odgovornima za nepravilnosti u poslovanju kluba u ranijem periodu.

Pokušali smo dobiti komentar iz Zvorničke 27, ali nam je naglašeno kako iz kluba nakon saopćenja neće davati komentare, iznositi dodatne informacije i oglašavati se u medijima.

"Tužilaštvo će u skladu sa svojim nadležnostima provoditi dalje aktivnosti, uključujući i eventualno informiranje javnosti", istaknuli su iz Zvorničke 27. 

Prema posljednjoj informaciji, zaključno s posljednjom poreznom kontrolom u aprilu 2016. godine, dug Željezničara iznosi 4.920.291 KM. Tada su čelnici Željezničara istaknuli da je inspekcijski nadzor PUFBiH potvrdio ispravno i zakonito poslovanje Kluba tokom 2015. i 2016. godine, ali da su utvrđene dodatne obaveze po osnovu poreza na dohodak i doprinosa koje su, prema nalazu i mišljenju inspektora, nastale kao rezultat nekoliko poslovnih događaja iz perioda prije 2015. godine. Radi se o ukupno utvrđenom iznosu od 176 hiljada KM (uključujući i zatezne kamate).

Najveći dio utvrđenog iznosa se odnosi na dodatno utvrđene obaveze:

Za porez na dohodak i doprinose za isplate po osnovu sudskih presuda po tužbama pojedinih fizičkih lica.

Po osnovu usklađivanja stvarnog stanja u blagajni s onim koje je evidentirano u knjigovodstvu.

Po osnovu novčanih transfera između FK Željezničar i SD Željezničar u periodu kada se zbog blokiranih transakcijskih računa poslovanje Kluba obavljalo preko računa SD Željezničar.

Rekapitulacija poreznih obaveza prema podacima FK Željezničar (april 2016. godine):

2.520.636,02 KM je dug koji je utvrđen za period od 2003. do 2012. godine, za koji je Klub potpisao Sporazum o plaćanju duga po osnovu javnih prihoda u ratama. Navedenim sporazumom je definirano da se u utvrđeni dug otplati tokom perioda od deset godine, tj. u 120 mjesečnih rata u iznosu od 10.075,00 KM, čime bi se izmirio iznos glavnice od 1.121.166,64 KM i iznos od 87.834,94 KM troškova prinudne naplate. Iznos zatezne kamate od 1.311.634,45 KM će, shodno Zakonu o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima, biti otpisan nakon otplate posljednje rate iz Sporazuma. Posljednja rata dospijeva u oktobru 2024. godine.

2.223.372,00 KM dodatnih obaveza (uključujući i zatezne kamate) prema rješenju iz februara 2015. godine, čime je obuhvaćen period od 2009. do kraja 2014. godine. U ovom iznosu duga se nalaze obaveze za porez na dohodak i doprinose koje su utvrđene na osnovu manjaka u blagajni iz kontroliranog perioda, kao i po osnovu neopravdanih isplaćenih akontacija iz istog perioda. Na ovo rješenje PUFBiH je podnesena žalba koja se još uvijek razmatra.

176.283,00 KM dodatno utvrđenih obaveza (uključujući i zatezne kamate) prema posljednjem rješenju PUFBiH iz augusta ove godine, koje se odnosi na period od proteklih pet godina i na koje je uložena žalba.

Iz tabora ekipe s Grbavice u posljednjem saopćenju istaknuli su:

"Nakon sagledavanja činjenica i konstatacija navedenih u rješenjima Porezne Uprave FBiH klub je podnio prijavu za utvrđivanje odgovornosti za nepravilnosti u poslovanju kluba. U 2016. godini, nadležnom tužilaštvu dostavljena je cjelokupna raspoloživa dokumentacija o poslovanju za period koji obuhvataju porezna rješenja, a radi provođenja daljih radnji i utvrđivanja eventualne odgovornosti za konstatirane nepravilnosti u poslovanju kluba.

Članovi Skupštine još na sjednici održanoj 30. januara 2016. godine, prilikom imenovanja Upravnog i Nadzornog odbora, pokrenuli su pitanje utvrđivanja odgovornosti za konstatirane nepravilnosti u poslovanju. Samim tim, organi kluba imali su obavezu da sva saznanja o nepravilnostima, kao i raspoloživu dokumentaciju o poslovanju objedine, te u tom smislu informiraju nadležne državne organe", stoji u saopćenju ekipe s Grbavice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije