Izbor najboljeg fudbalera u Evropi: Ronaldo, Bale ili Griezmann

Anadolija
Izbor najboljeg fudbalera u Evropi: Ronaldo, Bale ili Griezmann
Svečana ceremonija Izbora najboljeg fudbalera u Evropi (UEFA Best Player in Europe) u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) održat će se danas u Monacu poslije žrijeba grupne faze Lige prvaka.

Portugalac Cristiano Ronaldo ima priliku, poslije 2014. godine, po drugi put podići prestižni trofej, što je do sada jedino uspio Argentinac Lionel Messi, prva zvijezda Barcelone. Ronaldovi konkurenti za ovogodišnju nagradu su njegov saigrač iz Real Madrida, Velšanin Gareth Bale, te Francuz Antoine Griezmann (Atletico Madrid), odlučeno je poslije dva kruga glasanja 55 članova žirija UEFA-e, koji čine po jedan novinar iz zemalja članica kontinentalne fudbalske asocijacije.

Onaj koji u današnjem finalnom kruga glasanja članova žirija, Ronaldo, Bale ili Griezmann, osvoji najveći broj glasova bit će proglašen za najboljeg fudbalera u Evropi u sezoni 2015/2016.

”Ako se desi da dvojica fudbalera u trećem krugu sakupe isti broj glasova najboljim fudbalerom u Evropi za prošlu sezonu, bit će proglašen onaj koji je u drugom krugu imao veći broj bodova - glasova”, saopćili su iz UEFA-e i tradicionalnog suorganizatora manifestacije Europa Sports Media (ESM).

Ronaldo je u prošloj sezoni bio najbolji strijelac Lige prvaka sa 16 postignutih golova, kojima je dodao i četiri asistencije. Bio je jedan od zaslužnijih što se Real Madrid po 11. put domogao trofeja za najbolji tim na Starom kontinentu. Osim toga, predvodio je reprezentaciju Portugala do osvajanja titule prvaka Evrope. Na ljetos odigranom šampionatu u Francuskoj postigao je tri gola i imao tri asistencije. U minuloj sezoni Primera lige Španije postigao je 35 golova i 11 puta asistirao.

Bale u Monaco dolazi kao osvajač Lige prvaka s Real Madridom, ali i najbolji igrač Velsa ka senzacionalnom putu do polufinala EURO 2016. U Primera ligi prošle sezone 19 puta se upisivao u listu strijelaca i imao je deset asistencija, dok je u Ligi prvaka tri puta bio dodavač prije postizanja gola. Na Evropskom prvenstvu za Vels je postigao tri pogotka i jednom asistirao.

Griezmann je u sezoni 2015/2016. Bio najbolji strijelac EURO 2016 odigranog u njegovoj zemlji sa šest golova. Imao je i dvije asistencije, te je proglašen najboljim igračem EP-a gdje je sa Francuskom poražen u finalu od Portugala, rezultatom 0:1. U Primera ligi za Atletico Madrid protivničke mreže pogađao je u 22 navrata, te pet puta asistirao za pogodak. S Atleticom je u finalu Lige prvaka poražen nakon izvođenja jedanaesteraca (3:5) od gradskog rivala Reala (poslije produžetaka rezultat je bio 1:1). Griezman, koji je tokom sezone u najjačem klupskom takmičenju Evrope postigao sedam golova i imao jednu asistenciju, u finalnom ogledu u Milanu promašio je jedanaesterac u 47. minutu.

Svečanost Izbora najboljeg fudbalera u Evropi održat će se u sali ”Grimaldi Forum” u Monte Carlu (Monaco) nakon što žrijebom budu određene grupe za Ligu prvaka u tekućoj sezoni. Početak žrijeba zakazan je za 18 sati.

Predstavnik Bosne i Hercegovine u UEFA-inom žiriju za Izbor najboljeg fudbalera u Evropi je Bakir Tiro, urednik balkanskog sportskog servisa Anadolu Agency (AA).

- Dobitnici nagrade UEFA Best Player in Europe -

2015. godine - Lionel Messi (Barcelona/Argentina)

2014 - Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Portugal)

2013 - Franck Ribery (Bayern/Francuska)

2012 – Andres Iniesta (Barcelona/Španija)

2011 – Lionel Messi (Barcelona/Argentina)

- Finale Lige prvaka 3. juna u Cardifu -

Prvo kolo grupna faza Lige prvaka u ovoj sezoni igrat će se 13. i 14. septembra, dok je posljednje, šesto na rasporedu 6. i 7. decembra ove godine. Prve utakmice šesnaestine finala bit će igrane 14, 15, 21. i 22. februara 2017. godine, a revanši 7., 8., 14. i 15. marta. Četvrtfinalni susreti zakazani su za 11. i 12. aprila, odnosno 18. i 19. dana u četvrtom mjesecu iduće godine. Prve polufinalne dueli po kalendaru takmičenja UEFA-e gledat ćemo 2. i 3. maja. Uzvratni mečevi igrat će se 9. i 10. maja. Finale Lige fudbalskih prvaka Evrope u sezoni 2016/2017. održat će se na Nacionalnom stadionu Velsa 3. juna u Cardiffu.

- Hegerberg, Henry ili Marozsan -

Pored izbora najboljeg fudbalera u Evropi danas će se održati i Izbor najbolje fudbalerke u Evropi (UEFA Best Women's Player in Europe) u sezoni 2015/2016. Nominirane za trofej su Norvežanka Ada Hegerberg (Lyon), Francuskinja Amandine Henry (Lyon/Portland Thorns) i Njemica Dzsenifer Marozsan (FFC Frankfurt/Lyon).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije