Iz Albanije nosimo lijepe uspomene: Od historijske Tirane do 195 zvaničnih utakmica

Anadolija
Iz Albanije nosimo lijepe uspomene: Od historijske Tirane do 195 zvaničnih utakmica
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će odigrati prijateljsku utakmicu s Albanijom u Elbasanu. Bit će to 196 zvanična utakmica bh. nacionalnog tima.

U dosadašnjih 195, u kojima je BiH igrala sa 70 različitih državnih selekcija, ostvarila je 81 pobjedu, 40 remija i 74 poraza, uz gol razliku 297:268, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Za komšijski prestiž na Balkanu

Upravo zvanični početak historije fudbalske reprezentacije BiH, od nezavisnosti zemlje 1992. godine, datira utakmicom s Albanijom. 

Prvi službeni međudržavni susret BiH je odigrala 30. novembra 1995. godine, devet dana nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, s Albanijom u Tirani. Bilo je 2:0 za domaćina, golovima Anesti Qendra i Enkeield Dobija. I pored poraza pred 10.000 gledalaca, uz suđenje Hriste Danilovskog iz Makedonije, spomenuti meč u Albaniji ostao je zlatnim slovima upisan u anale bh. fudbala.

Tadašnji selektor BiH Fuad Muzurović uspio je, uz mnogo poteškoća, okupiti nekompletan tim. Za BiH su igrali: Ismir Pintol, Vedin Musić, Ibrahim Duro, Muhamed Konjić, Senad Begić, Nedžad Fazlagić (od 80. minuta igrao Said Fazlagić), Esmir Džafić, Enes Demirović, Husref Musemić (od 46. Amir Osmanović), Asim Hrnjić i Almir Turković.

Nedugo zatim, stabilizacijom postratnih prilika, BiH je uzvratila gostoprimstvo Albancima. Bilo je to 24. aprila 1996. godine u drugom prijateljskom duelu. Utakmicu na zeničkom stadionu Bilino polje posmatralo je čak 19.000 gledalaca, ali malo toga su imali za vidjeti jer je završena bez golova.

Fudbalske reprezentacije BiH i Albanije igrale su još dva puta, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Ukrajina i Poljska 2012. U Tirani 8. oktobra 2012. godine nije bilo pobjednika (1:1). BiH je povela golom Vedada Ibiševića u 21. minutu, a konačan rezultat postavio je Klodian Duro u 45. U Zenici 7. juna 2011. godine BiH je trijumfirala rezultatom 2:0. Strijelci su bili Haris Medunjanin u 67. minutu i Darko Maletić u sudijskom vremenu meča.

Dakle, večerašnji susret na Elbasan Areni od 18 sati bit će peti Albanije i BiH. Može se nazvati i utakmicom za komšijski prestiž na Balkanu, jer je skor izjednačen, sa po jednom pobjedom i dva remija, uz gol razliku 3:3.

Vaduz i Cordoba

Reprezentacija BiH najveću pobjedu ostvarila je 7. septembra 2012. godine u prvom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Brazil 2014”. U Vaduzu izabranici tadašnjeg selektora Safeta Sušića deklasirali su Lihtenštajn, rezultatom 8:1. Najteži poraz BiH imala u prijateljskoj utakmici s Argentinom (0:5) odigranoj 14. maja 1998. u Cordobi.

Opet sudi Makedonac

Baš kao i prije 22 godine u Tirani, večeras u Elbasanu sudija utakmice Albanija - BiH bit će Makedonac. Ovaj put pravdu će dijeliti Dimitar Mečkarovski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije