Fudbalski savez Srbije žalio se zbog prijema Kosova u UEFA-u

Anadolija
Fudbalski savez Srbije žalio se zbog prijema Kosova u UEFA-u
Fudbalski savez Srbije žalio se Arbitražnom sudu za sport zbog odluke Evropske fudbalske federacije (UEFA) da primi Kosovo u svoje članstvo.

Arbitražni sud za sport saopštio je da će ročište u ovom slučaju biti održano 31. oktobra.

U maju, UEFA je sa 28 glasova za i 24 protiv primila Kosovo u svoje članstvo, bez obzira na protivljenje Srbije. Tomislav Karadžić, tadašnji predsjednik FS Srbije, kazao je da je to bio “poraz fudbala od politike“.

Odluka UEFA-e u prijemu FS Kosova dovela je do toga da je ubrzo i Svjetska fudbalska federacija (FIFA) donijela istu odluku. Tako je Kosovu dozvoljeno da se takmiči u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Rusiji.

Kosovo je početkom ovog mjeseca odigralo i svoju prvu zvaničnu takmičarsku utakmicu u gostima protiv Finske. Rezultat je bio 1:1.

Srbija i njeni istomišljenici, među kojima je i Rusija, odbili su da priznaju Kosovo kao državu, iako je ova balkanska zemlja 2008. godine proglasila nezavisnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije