FK Sarajevo uskoro gradi vlastiti stadion kapaciteta do 15.000 mjesta?

F. Z., N. K.
FK Sarajevo uskoro gradi vlastiti stadion kapaciteta do 15.000 mjesta?
Olimpijski stadion "Asim Ferhatović-Hase" već nekoliko decenija dom je Fudbalskog kluba Sarajevo.

Međutim,  već dugo vremena se govori kako grad Sarajevo, država Bosna i Hercegovina i "A" reprezentacija Bosne i Hercegovine trebaju jedan savremen i nov stadion.

Osim samog infrastrukturalnog značaja i sigurne mogućnosti odigravanja međunarodnih utakmica, fudbal, kao sport je jedan od najvećih ambasadora naše države.

Jedan moderan stadion dodatno bi povećao ugled bosanskohercegovačkog fudbala, kod protivnika i drugih reprezentacija, koje posjećuju svake godine naš glavni grad i našu državu.

Na fonu ovakvih javnih zagovaranja koja su aktuelna u bh. sportskom društvu, danas je održan sastanak između predstavnika FK Sarajevo i Savjeta općinskog načelnika Općine Centar Sarajevo za urbanizam i prostorno planiranje, a tema je bila modernizacija stadiona "Asim Ferhatović Hase", koja podrazumjeva rekonstrukciju postojećeg izgleda uz izgradnju novih I savremenih objekata koji bi bili u sklopu stadiona.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Mustafa Resić , savjetnik načelnika Općine Centar za investicije, danas je predstavnicima FK Sarajeva prezentiran predidejni projekt kojim će biti napravljen stadion po svjetskim standardima, kapaciteta do 35.000 gledalaca, bez atletske staze i s natkrivenim tribinama i stolicama s unutarnjim grijanjem.

“Prije nekoliko dana u posjeti su nam bili predstavnici dvije kineske kompanije koji su izrazili veliku zainteresovanost kroz ulaganje u projekat izgradnje novog sportskog kompleksa oko stadiona "Asim Ferhatović Hase" koji bi poprimio savremeni izgled”, kazao je Resić.

Po njegovim riječima, na današnjem sastanku predstavnici FK Sarajevo su JASNO iskazali zainteresovanost da grade vlastiti stadion koji bi bio kapaciteta do 15.000 mjesta, odnosno jednu savremenu “Bordo arenu” na novoj lokaciji.

Članovi Uprave Bordo kluba, na današnjem sastanku su iznijeli projekat da bi izgradnja novog stadiona trebala zadovoljiti sve potrebe FK Sarajeva, a sve na fonu propisa FIFA-e I UEFA-e.

“FK Sarajevo je iskazalo svoju zainteresovanost oko cjelokupnog projekta rekonstrukcije stadiona “Asim Ferhatović Hase". Međutim, da li će to biti rekonstrukcija postojećeg stadiona ili će se tražiti nova lokacija na kojoj ćemo početi igradnju vlastitog stadiona - uskoro će se znati”, istakao je za Radiosarajevo.ba Elvir Krajina, član Odbora direktora FK Sarajevo.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine FK Sarajevo Valentin Ilievski izjavio je nedavno za zvanični internet portal tima da svaki klub na svijetu sanja da ima vlastiti stadion, istaknuvši da ni neki od najvećih svjetskih stadiona nisu u vlasništvu svojih klubova.

"Svjesni smo da je Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase javno dobro i da je grad mnogo u njega uložio, s druge strane naš klub mnogo i daje i vraća tom istom gradu, odnosno općini na kojoj se nalazi. Uprava kluba razmišlja o svom stadionu jer time rješavamo brojne probleme", istaknuo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije