FK Krupa: 'Bosanski Hoffenheim' spreman za debi u Premijer ligi

FK Krupa: 'Bosanski Hoffenheim' spreman za debi u Premijer ligi
/ Anadolija
Fudbalski klub Krupa iz Krupe na Vrbasu pored Banje Luke, istinsko je sportsko čudo iz Bosne i Hercegovine.

Klub iz mjesta s 1.200 stanovnika igrat će protiv velikana Sarajeva, Željezničara, Slobode, Čelika, aktuelnog državnog prvaka Zrinjskog, pobjednika kupa Radnika... Od 23. jula nastupit će u prvoj sezoni Premijer lige BiH s 12 klubova.

Za start u nikad jačoj Premijer ligi BiH fudbaleri Krupe pripremaju se na Zlatiboru, dok se u isto vrijeme u Krupi na Vrbasu završava stadion koji će ispunjavati infrastrukturne uslove i dozvoliti da meč prvog kola protiv Mladosti igraju na svom terenu.

Kažu da će svaki od 1.200 stanovnika Krupe na Vrbasu na stadionu imati po 2,5 stolice (uslov za odigravanje utakmica na stadionima u Premijer ligi BiH je minimum 3.000 sjedećih mjesta). FK Krupu mnogi su već prozvali "bosanski Hoffenheim".

Slobodan Starčević, šef stručnog štaba FK Krupa, ne štedi fudbalere na Zlatiboru kako bi im izbrusio formu i pronašao idealan tim pred borbu za bodove. Ne krije da je primarni cilj kluba osnovanog 1983. godine – opstanak u Premijer ligi BiH.

"Novi smo član Premijer lige i svjesni smo da nam treba i iskustva u timu. Zato smo se pojačali s nekoliko igrača. Došli su Radosav Aleksić, Denis Čomor, Enis Sadiković, Zorana Milutinović, vratio se Ajdin Redžić. Prije više od dvije godine, kada sam postao trener Krupe, postavljeni su principi poslovanja. Talentovane fudbalere želimo da afirmišemo, da klub postavimo na pozitivne poslovne noge, odnosno pokušamo napraviti transfer u međunarodne klubove nekih od naših mladih igrača, poput Elvira Koljića, najboljeg strijelca Prve lige RS prošle sezone, Ajdina Redžić, mladog reprezentativca BiH…", kaže Starčević.

Krupljani, čija je prosječna starost prvog tima svega 22 godine, imat će najmlađi sastav u društvu najboljih. Starčevićeva ekipa savladala je u srijedu superligaša Srbije – ekipu Mladost iz Lučana – 3:2, a briljirao je mladi golman Mladen Ilić (19).

"Svi željno iščekujemo utakmice s bh. velikanima", kaže Ilić.

Ajdin Redžić ima premijerligaško iskustvo jer je prošle sezone bio ustupljen banjalučkom Borcu. Vjeruje da će sa Krupom imati mnogo bolje rezultate nego sa Borcem koji je ispao u Prvu ligu RS.

"U Premijer ligi BiH mnogima smo nepoznati, autsajderi. Ipak, mislim da se možemo boriti za prvih šest, da se borimo za titulu i Evropu, a ne za opstanak", poručio je veliki optimista Redžić.

FK Krupa je za šest godina stigla od posljednjeg ranga takmičenja do najvišeg.

Asistent u stručnom štabu je Damir Špica, čovjek koji je, kao kapiten FK Borac, 1988. godine podigao pehar Kupa Maršala Tita nakon senzacionalne pobjede u finalu nad Crvenom zvezdom (1:0).

"Već dugo poznajem braću Draška i Dragomira Ilića koji vode ovaj klub. Sarađivali smo i u FK Borac. Ponudili su mi mjesto pomoćnog trenera, mislim da im mogu pomoći", mišljenja je Špica.

Da mali klub iz gradića na zapadu BiH ima pravo nadati se ozbiljnim stvarima stidljivo govori i vlastiti klupski minibus sa 24 mjesta.

U FK Krupa rade transparentno i bez tajni. Bez problema pričaju i o novcu, što je tabu teba u gotovo svim bh. premijerligašima. Ne stide se reći im je budžet u entitetskoj ligi bio 250.000 maraka. Plasmanom u državnu ligu zahtjevi su puno ozbiljniji, pa nacrt budžeta planiraju na skoro 800.000 KM.

Dobili su certifikat od UEFA-e, nakon kojeg im je Nogometni/Fudbalski savez BiH (N/FS BiH) odobrio igranje na plastičnoj travi.

Ukoliko ispune ostale infrastrukturne kriterije na stadionu u Krupi po prvi put od osnivanja Premijer lige igrat će se na umjetnoj podlozi.

Posebno su ponosni što na njihovim utakmicama nema ekscesa. Na stadion u Krupu dolaze i djeca i žene, i to u značajnom broju.

Dok su proteklih sedam godina gotovo svi klubovi u BiH trenere mijenjali kao na traci, u FK Krupa imali su samo dvojicu - Miroslav Balaban, današnji direktor kluba, bio je šef stručnog štaba više od četiri godine, naslijedio ga je Starčević.

Fudbal u Krupi ne treba brinuti ni za budućnost. Ambiciozna Uprava gradi trening centar u kasarni Oružanih snaga BiH Kozara u Banjoj Luci, u kojem će ubuduće trenirati njihove omladinske selekcije. Uz sve navedeno FK Krupa finansirao je školovanje 12 trenera u Centru za edukaciju N/FS BiH. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije