Edin Džeko vs. Gonzalo Higuain: Šta kažu brojke, ko je bolji?

Radiosarajevo.ba
Edin Džeko vs. Gonzalo Higuain: Šta kažu brojke, ko je bolji?
Dijele prvo mjesto na listi strijelaca italijanske serije A sa po 18 postignutih golova. Edin Džeko i Gonzalo Higuain su važne karike u igri Rome i Juventusa.

Zajedno s Edinsonom Cavanijem iz francuskog PSG-a, Džeko i Higuain su glavni kandidati za zlatnu kopačku Evrope.

Ko je bolji: Džeko ili Higuain? Teško je reći, u tome se slažu i italijanski novinari koji su poredili dvojicu napadača. Džeko je elegantniji i pokretljiviji, Higuain razorniji i nemilosrdniji.

Bombarderi Serije A postigli su po 18 golova, svaki u 24 odigrane utakmice. Džeko u svom bilansu ima i sedam golova u Kupu Italije, Higuain samo tri. Džeko postiže gol svakih 120 minuta, Higuain svake 104 minute.

Kao što je već pomenuto, Džeko je pokretljiviji, pretrči 9,8 kilometara po utakmici naspram 9 kilometara Argentinca. Još jedna prednost bh. reprezentativca: Upisao je 13 asistencija, Higuain samo pet.

Ubojitost Higuaina dolazi do izražaja uz podatak da je 18 golova postigao iz 70 udaraca, dok je "bh. dijamantu" trebalo 107 pokušaja.

Kada se analiziraju karijere dva vrsna strijelca, opet je teško nekom dati prednost. U 504 zvanične klupske utakmice Edin Džeko je postigao 217 golova, tome dodao 49 pogodaka u dresu reprezentacije BiH. Higuain ima 248 pogodaka u 482 utakmice te 31 gol u dresu Gaučosa.

Ne najmanje bitno: Roma je platila za Džeku 15 miliona eura, a Juventus 94 miliona za Higuaina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije