Džeko postao najbolji strijelac u ligama petice iz bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Džeko postao najbolji strijelac u ligama petice iz bivše Jugoslavije
EPA / Ilustracija
Fudbaleri Napolija i Rome danas su se sastali u okviru 8. kola italijanske Serije A, a gostujući tim je na stadionu San Paolo ostvario veliku i veoma bitnu pobjedu.

Dva gola za Romu u pobjedi od 3-1 postigao je naš napadač Edin Džeko, kojem su to bili šesti i sedmi ovosezonski pogodak, pa je praktično gotovo već stigao svoj prošlosezonski učinak.

Ipak, do tog će mu učinka trebati još jedan gol, ali današnjim golovima Napoliju, Džeko je oborio jedan značajan rekord.

Naime, Džeko je sa današnja dva gola stigao do brojke od 131 gola u ligama petice, čime je postao najbolji strijelac sa prostora bivše Jugoslavije u najjačim evropskim ligama, piše Sport1.

Džeko je tako iza sebe ostavio fudbalske veličine kakve su Davor Šuker, Savo Milošević, Darko Kovačević, Meho Kodro i još mnogi priznati vrhunski fudbaleri koji su vrijedili za najbolje napadače Evrope u svoje vrijeme.

Džeko je nakon osam kola Serije A prvi strijelac lige sa 7 golova, a pogađao je i protiv veoma jakih timova kao što su Inter i Napoli. Do brojke od 131 gola u ligama petice, Džeki je trebalo 280 utakmica.

Top 10 strijelaca iz bivše Jugoslavije:

1. Edin Džeko 131 gol (Wolfsburg, Manchester City, Roma)
2. Davor Šuker 129 golova (Sevilla, Real Madrid, Arsenal, West Ham, Munchen 1860)
3. Savo Milošević 128 golova (Aston Villa, Zaragoza, Parma, Espanyol, Celta, Osasuna)
4. Darko Kovačević 107 golova (Sheffield Wednesday, Real Sociedad, Juventus, Lazio)
5. Meho Kodro 105 golova (Real Sociedad, Barcelona, Tenerife, Alaves)
6. Vedad Ibišević 97 golova (Alemannia Aachen, Hoffenheim, Stuttgart, Hertha BSC)
7/8. Sergej Barbarez 95 golova (Hansa Rostock, Borussia Dortmund, Hamburger SV, Leverkusen), Mirko Vučinić 95 golova (Lecce, Roma, Juventus)
9/10. Alen Bokšić 89 golova (Marseille, Lazio, Juventus, Middlesbrough), Predrag Mijatović 89 golova (Valencia, Real Madrid, Fiorentina)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije