Džeko juri Ševčenka na vječnoj listi strijelaca kvalifikacija za SP

Anadolija
Džeko juri Ševčenka na vječnoj listi strijelaca kvalifikacija za SP
EPA / Edin Džeko
Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine mogao bi uskoro postati igrač sa najviše postignutih golova u kvalifikacijama za svjetska prvenstva.

Ukupno u kvalifikacijama za mundijale, sa jučerašnja dva pogotka protiv Kipra u trećem kolu grupe H u pobjedi BiH 2:0, upisivao se u strijelce 22 puta. Devet golova postigao je u kvalifikacijama za SP Južnoafrička Republika 2010, 10 na putu ka SP Brazil 2014. U tekućoj trci za šampionat 2018. godine u Rusiji, osim pogodaka protiv Kiprana, pogodio je i mrežu Estonaca u prvom kolu (5:0).

Džeko sada zaostaje samo četiri gola za najboljim strijelcem svih vremena kvalifikacija za SP Ukrajincem Andrijem Ševčenkom, javlja Anadolu Agency (AA). Ševčenko je 26 puta poentirao u 40 odigranih utakmica u kvalifikacijama za SP, a Džeko je do brojke 22 stigao u 25 mečeva.

"Brojkama se ne opterećujem, ali rekordi postoje da bi se rušili", izjavio je Džeko nakon sinoćnjeg trijumfa nad Kiprom.

Džeko je najbolji strijelac svih vremena nacionalnog tima BiH sa 49 postignutih golova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije