Praznik fudbala: Željo i Sarajevo igraju 108. vječiti derbi

Radiosarajevo.ba
Praznik fudbala: Željo i Sarajevo igraju 108. vječiti derbi
Danas počinje Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu, a zanimljivo je da već u prvom kolu imamo derbi sarajevskih klubova, Željezničara i Sarajeva.

Ovo je 108. vječiti derbi: Željezničar ima 40 pobjeda, a Sarajevo ima 39. Ostalih 48 duela je završeno neriješenim rezultatom, a gol razlika je na strani Željezničara i iznosi 157-154.

 

Dva kluba iz našeg najvećeg grada ulaze u ovaj derbi sasvim odmorni i u sasvim izmijenjenim sastavima, nakon katastrofalnih rezultata koje su oba tima zabilježila u sezoni 2015/2016, podsjeća Sport1. Iako je mnogo opravdanja koja će se u tom smislu izreći u oba tabora, činjenice su neumoljive. Ovo je prvi put otkad se igra zajednička Premijer liga BiH da niti jedan tim u prethodnoj sezoni nije uspio izboriti nastup u evropskim takmičenjima.

 

Sarajevo i Željezničar su nakon odlične sezone 2014/2015 gdje su se do posljednjeg kola borili za naslov prvaka totalno podbacili i odigrali ispod očekivanja, pa su njihova mjesta u zagarantovanoj velikoj četvorci zauzeli Sloboda i bijeljinski Radnik.

 

Takvi su rezultati natjerali uprave oba kluba da uđu u totalnu reformu igračkog i stručnog kadra, pa ćemo gledati potpuno drugačiji Željezničar i potpuno drugačije Sarajevo u odnosu na timove koji su neslavno okončali sezonu 2015/2016.

 

Situacija je očekivano povoljnija za Željezničar na Grbavici. Na domaćem terenu, Plavi u 61 utakmici imaju 25 pobjeda, Sarajevo njih 15, dok je 21 duel okončan neriješenim rezultatom. Gol razlika je na strani Željezničara u omjeru 91-64.

 

Ranije utakmice su možda nosile nešto veći broj golova, no otkad se igra Premijer liga BiH, golova između Željezničara i Sarajeva nema u tolikoj mjeri da bi se opravdao epitet najbolje utakmice domaćeg fudbala. U 28 utakmica odigranih u Premijer ligi BiH (ligaške utakmice od sezone 2002/2003 do danas), rivali su potpuno poravnati kada je u pitanju međusobni omjer. Oba tima imaju po svega 6 pobjeda, dok je čak 16 utakmica odigrano neriješenim rezultatom.

 

Gol razlika je u omjeru 18-17 izražena u korist Željezničara, a od 16 neriješenih utakmica, čak ih je 10 okončano rezultatom 0-0. Nema boljeg pokazatelja da se derbi već godinama igra da se ne izgubi, a ne da se pobijedi.

 

Teško je previše govoriti o stilu igre dvije sasvim nove ekipe, pogotovo kada i jedni i drugi tvrde da su se tokom priprema, nakon što su saznali da će se međusobno sastati u prvom kolu, blago štedili ne bi li zavarali svoje protivnike.

 

 

Većina ulaznica za 108. vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva prodata je u petak, a ostatak će biti pušten u prodaju danas od 11 sati. Kako je saopćeno iz Željezničara, ulaznice će se prodavati isključivo na Stadionu Grbavica. Za navijače Sarajeva ostala je 141 ulaznica za dio gdje će biti smješteni, a prodaja ulaznica za gostujuće navijače bit će od 11 do 13 sati.

 

Cijene ulaznica iznosi 5 KM za tribinu Jug, 10 KM za tribinu Sjever, 20 KM za tribinu Zapad A i 25 KM za tribinu Zapad galerija.

 

Utakmica Željezničar - Sarajevo počinje u 20 sati i 30 minuta. Kapije Stadiona Grbavica bit će otvorene od 18.30.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije