Zmajevi nastavili let: Džeko pogodio za pobjedu protiv Austrije

Radiosarajevo.ba
Zmajevi nastavili let: Džeko pogodio za pobjedu protiv Austrije
Foto: EPA-EFE / BiH - Austrija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je na stadionu Bilino polje u Zenici odmjerila snage s reprezentacijom Austrije u drugom kolu Lige nacija. Slavila je naša reprezentacija rezultatom 1:0. 

Prvi susret u Ligi B naša reprezentacija riješila je u svoju korist na gostovanju kod Sjeverne Irske u Belfastu rezultatom 2:1 i tako sa tri boda došla do prvog mjesta u grupi 3.

Prvi su zaprijetili naši reprezentativci. Kombinovali su Sarić i Pjanić, a strijelac drugog gola u Belfastu nije stigao do lopte koju je u šesnaesterac gostiju poslao vezni fudbaler Juventusa. Austrijanci su pokušali preko Alabe u osmoj minuti susreta, ali je odlično ispred fudbalera Bayerna reagovao Darko Todorović.

U 12. minuti susreta novi pokušaj gostiju. Šutirao je Peter Žulj, ali je dobro reagovala naša odbrana i udarac reprezentativca Austrije završila je u korneru. Uslijedio je period dominacije gostiju u narednih pet minuta susreta. U 15. minuti Šehić je odlično odbranio udarac Arnautovića. Već u narednom napadu fudbaler West Hama opet je šutirao, ali ovaj put loše pored gola.

Novi pokušaj Austrijanci su imali u 22. minuti susreta. Alaba je ostavio loptu na 20-ak metara, ali je Žulj šutirao loše. Sredinom drugog poluvremena preuzeli smo inicijativu, a nakon jednog odličnog ubačaja Pjanića iz kornera Šunjić je zakasnio na drugoj stativi. U 30. minuti pokušao je Džeko nakon novog ubačaja Pjanića, ali njegov udarac glavom nije ugrozio Heinza Lindnera.

Veliku priliku propustili smo u 40. minuti susreta. Duljević je odlično prošao po lijevoj strani, centrirao za Džeku, ali kapiten našeg nacionalnog tima nije uspio udariti loptu i poslati je iza leđa Lindnera. Ostalo je nakon prvih 45 minuta 0:0 na Bilinom polju.

U prvih deset minuta nastavka nismo vidjeli ozbiljnije prilike, a onda je zaprijetila naša reprezentacija preko Duljevića u dva navrata. Nakon odbijene lopte Duljević je šutirao u 56. minuti, a njegov udarac zaustavio je Alaba i tako spriječio slavlje naše reprezentacije. Odmah nakon kornera Duljević je još jednom šutirao, ali je odbrana Austrije još jednom uspješnija.

U 66. minuti susreta zaprijetila je Austrija. Pokušao je Lazaro s vrha šesnaesterca nakon naše greške, ali je šutirao pored gola. U 68. minuti pokušao je Alaba nakon odbijene lopte sa 20-ak metara, ali je šutirao preko gola Šehića. Zatresla se mreža našeg tima u 70. minuti susreta, ali je pogodak poništen zbog ofsajda u kojem je bio Alaba.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine došla je do vodstva u 78. minuti susreta. Sarić je odlično uposlio najboljeg strijelca reprezentacije Bosne i Hercegovine, a Džeko je matirao nemoćnog Lindnera i donio vodstvo našoj reprezentaciji. Ostalo je do kraja susreta 1:0 za našu reprezentaciju.

Uspjeli su naši reprezetnativci sačuvati prednost i nakon dva kola imamo maksimalnih šest bodova. Naredni susret igrat ćemo 15. oktobra na domaćem terenu protiv Sjeverne Irske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije