Skenderija prije 46 godina: Pogledajte finale Kupa šampiona u košarci

J.Mr. / Radiosarajevo.ba
Skenderija prije 46 godina: Pogledajte finale Kupa šampiona u košarci
/ varesenews.it
Podsjećanje na 9. april 1970. godine, kada su u KSC Skenderija u velikom finalu snage odmjerili najbolji europski košarkaški timovi Ignis iz Varesea i CSKA iz Moskve.

Prošlog vikenda u Berlinu je odigran "Final Four" Eurolige u košarci, završni obračun četiri najbolje ekipe našeg kontinenta.

Euroliga naslijedila je nekadašnji Kup europskih šampiona u košarci, a do 1988. godine nije bilo završnog turnira nego se igrala jedna finalna utakmica na neutralnom terenu.

Bolje upućeni u košarkaška zbivanja znaju da je i glavni grad Bosne i Hercegovine bio domaćin najveće klupske košarkaške utakmice u Europi.

Desilo se to 9. aprila 1970. kada su u KSC Skenderija u velikom finalu snage odmjerili najbolji europski timovi Ignis iz Varesea i pobjednik iz Berlina prošlog vikenda – CSKA iz Moskve.

Ovdje treba napomenuti da je nepunih pola godine ranije – 29. novembra 1969. – projekcijom filma "Bitka na Neretvi" otvoren KSC Skenderija.

Tog 9. aprila 1970. Skenderija je bila puna, a među 6.000 gledalaca u novoj dvorani našlo se i oko 350 navijača koji su došli iz Varesea. Simpatije sarajevske publike bile su na strani italijanskog tima koji je s klupe predvodio proslavljeni jugoslovenski stručnjak Aca Nikolić.

Od samog početka Ignis je preuzeo vodstvo koje je Italijani održavali do kraja utakmica. Sredinom drugog poluvremena Sovjeti su došli na -2, ali to je bilo sve što je armijski klub iz Moskve učinio u velikom finalu. Ignis je pobijedio 79:74 i prvi put postao europski prvak. 

Dino Meneghin, legenda italijanske košarke i kluba iz Varesea, više puta je izjavio da mu je od pet titula europskog prvaka najdraža prva, osvojena u Sarajevu.

"Nevjerovatno mi se svidjelo Sarajevo, grad u kojem su se miješale tri religije s svojim spomenicima, gdje su živjeli otvoreni ljudi. A tek dvorana Skenderija, nova, lijepa, svijetla…", izjavio je Meneghin za oficijelni site Europske lige i lokalne medije.

Prije nekoliko godina Dino Nazzionale je s svojim saigračima iz finala stigao na "mjesto zločina", u Sarajevo, da evociraju uspomene na dan kada je rođen mit o najslavnijem italijanskom košarkaškom klubu.

Finale u Skenderiji imalo je i "predigru", odnosno "treće poluvrijeme". Manuel Raga, Meksikanac koji je bio jedan od najboljih igrača Ignisa, prije utakmice zaljubio se u sarajevsku djevojku. Bila je to Esma Smajiš, košarkašica Željezničara, tada jednog od najboljih klubova bivše Jugoslavije.

Rodila se ljubav koja je krunisana brakom, ali tek pošto je Esma Smajiš s Željom osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1971. Potom se preselila u Italiju, da bi kasnije s izabranikom svog srca živjela u Švicarskoj, gdje je njihov sin Manuel Jr. Raga igrao za Lugano Snakes u Euroligi 2000/2001.

Posebna priča je sportska simbolika finala Kupa šampiona u Skenderiji.

Dok je Ignis iz Varesea u Sarajevu igrao svoje prvo finale, lokalni klub KK Bosna bio je drugoligaš. Nakon pobjede u Sarajevu Ignis će još devet puta uzastopno igrati u finalu, osvojiti još četiri trofeja.

A ko je bio protivnik u njihovom posljednjem finalu? KK Bosna iz Sarajeva koja će 5. aprila 1979. u Grenobleu pobijediti tim iz Varesea, sada pod imenom Emerson. Košarkaši iz Varesea nikad neće ponoviti zlatne 70-te godine prošlog stoljeća.

Slavna priča počela je u aprilu 1970. u Sarajevu, a završena porazom od sarajevskog tima devet godina kasnije.

Ignis Varese – CSKA 79:74 (44:34)

Sarajevo, 9. april 1970. Kulturno sportski centar Skenderija. Gledalaca 6.000. Sudije: Aznar i Szabo.

Ignis: Rusconi 8, Flaborea 14, Paschini, Bulgheroni, Vittori 6, Ossola 4, Meneghin 20, Jones 8, Raga 19, Malagoli, Consonni. Trener: Nikolić.

CSKA: Ghilgner, Blik 1, Shelikov 2, Medvedev, Kapranov 2, Jliuk 2, Belov 21, Kovirkin, Zarmukamedov 14, Andreev 12, Milocerdov 2, Sidjakin 18. Trener: Alachachan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije