Sjećate li se Ramiza Suljanovića: Bivši reprezentativac vodi mlade košarkaše

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se Ramiza Suljanovića: Bivši reprezentativac vodi mlade košarkaše
/ Facebook
Ljubitelji košarke u BiH sjećaju se Ramiza Suljanovića. Ovaj rođeni Bijeljinac afirmaciju je stekao u Slobodi, dogurao do dresa reprezentacije BiH, a onda se uputio u pečalbu u Austriju, gdje je s Klosterneuburgom došao do titule.

Prošle godine je Ramiz Suljanović završio aktivnu karijeru, a danas je alfa i omega bečkog kluba Stars koji okuplja najmlađe košarkaše.

Ideja da se djeca koja vole košarku okupe u klubu rodila se 2013. godine kada su Suljanovića kontaktirali prijatelji iz bosanskohercegovačkog kulturnog društva Mostovi.

U početku je bilo 20-ak dječaka i djevojčica, a u protekle četiri godine kroz klub je prodefiliralo nekoliko stotina mladih košarkaša, piše Wiener Zeitung.

Trenutno, Stars okuplja 80 aktivnih članova u kategorijama  U14, U12, U10 i minisport školi za djecu starosti 6-10 godina. Starsova ekipa dječaka starosti do 12 godina je najbolja u Austriji.

Klub se finansira uglavnom od članarine: Bez volonterizma članova kluba i, posebno, roditelja Stars ne bi postojao.

"Teško je pronaći dvoranu s pristupačnim cijenama i koja nije prebukirana", kaže prvi čovjek kluba koji okuplja četvoricu trenera i dodaje:

"Još uvijek se borimo s činjenicom da je košarka prilično marginaliziran sport u Beču, manje se trenira u poređenju s drugim europskim zemljama, što onda utječe i na rezultate austrijskih klubova i selekcija na međunarodnom nivou", s žaljenjem konstatira Suljanović.

Među polaznicima dominiraju djeca porijeklom iz Bosne i Hercegovina, međutim, ima i Austrijanaca i drugih nacionalnosti. Zato je jezik sporazumijevanja njemački. Za Ramiza Suljanovića je porijeklo mladih košarkaša - nebitno.

"Važna je samo košarka, svi su dobrodošli. Želio sam pokazati djeci da je sport divan način da se druže", kaže bivši bh. reprezentativac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije