Počinje bitka za Istanbul: Armejci brane titulu, Obradović se vraća kući

F. Z.
Počinje bitka za Istanbul: Armejci brane titulu, Obradović se vraća kući
Foto: EPA-EFE / Željko Obradović
Utakmicama između CSKA Moskve i Baskonije, te Panathinaikosa i Fenerbahčea u četvrtfinalu košarkaške Eurolige počinje bitka za plasman na Final four koji će se igrati u Istanbulu.

Sutra će na parket košarkaši Olympiakosa i Anadolu Efesa, te Real Madrida i Darussafake. Ekipe koje prve dođu do tri pobjede u seriji izborit će plasman na završni turnir koji se igra od 19. do 21. maja u dvorani Sinan Erdem u Istanbulu.

CSKA Moskva - Baskonia 19:00

Trofej brani CSKA Moskva koja je u prošlogodišnjem finalu bili bolja od Fenerbahčea nakon produžetaka rezultatom 101:96. CSKA će večeras krenuti u borbu za odbranu titule prvaka Starog kontinenta. Ove sezone u međusobnim duelima ekipe imaju polovičan učinak. CSKA je slavio u Moskvi rezultatom 112:84, uz fantastičnu partiju Miloša Teodosića (34 poena, 10 skokova) dok je u Vitoriji domaća Baskonija upisala trijumf rezultatom 79:78.

Armejci su slavili u posljednjih deset utakmica protiv Baskonije na domaćem parketu, a serija je počela još davne 2005. godine. Najveća snaga CSKA Moskve leži u njihovim bekovima, Nandu De Colou (20 poena po utakmici) i Milošu Teodosiću (16 poena, 7.2 asistencije po utakmici). Moskovljani nemaju trećeg dvocifrenog igrača, ali su sjajna ekipa. Veliki doprinos prave niski centar Kyle Hines i krilni centar Andrej Voroncevič (preko 50 posto šuta za tri poena).

Snage Baskonije je također u niskim igračima. Shane Larkin prosječno bilježi 13 poena i 5.7 asistencija po utakmici, dok je odličan i combo bek Rodrigo Beaubois (11.6 poena po utakmici). Krilo je Adam Hanga (10.6 poena, 1.2 ukradene lopte) koji radi za čitavu ekipu, dok je snaga Baskonije u reketu Johannes Voigtmann (10 poena, 7 skokova po utakmici).

Panathinaikos - Fenerbahče 20:00

U prijestolnicu Grčke vraća se najtrofejniji i najbolji evropski trener Želimir Obradović. Obradović koji je sada trener Fenerbahčea na klupi Zelenih iz Atine proveo je 13 godina, a sa Panathinaikosom je 11 puta osvojio titulu prvaka Grčke, dok se pet puta "penjao" na krov Evrope. Pored pet titla prvaka Evrope s Panathinaikosom, Obradović ima još tri - s Partizanom, Joventutom i Real Madridom. Sa Fenerom u četiri dosadašnja gostovanja kod bivšeg kluba još uvijek nema pobjedu.

U međusobnim duelima ove sezone ekipe imaju polovičan učinak. Panathinaikos je u OAKA-i slavio rezultatom 81:70, dok je Fener uzvratio s 84:63. Ovo je prvi duel dvije ekipe u borbi za Final four, a duel je to i dvije izuzetno dobre odbrane. Panathinaikos i Fenerbahče spadaju u pet ekipa koje statistički imaju najbolje odbrane u ligi. Panathinaikos prosječno prima 74.5 poena po utakmici, dok je Fener nešto lošiji sa 74.8 dozvoljenih poena po susretu.

Izuzetno važna za obje ekipe će biti igra bekova. Mike James (12.9 poena po utakmici) i Nick Calathes (10 poena, 5.7 asistencija) trebali bi voditi Panathinaikos i razigrati ekipu. Fener će se s druge strane osloniti na Bobyja Dixona (11.3 poena po utakmici) i Kostasa Sloukas (10.2 poena, 4.5 asistencija), dok će Bogdan Bogdanović (13.6 poena, 4 asistencije) vjerovatno biti prva napadačka opcija. Veliki udio će imati i odlični Luigi Datome.

Izuzetno zanimljiva bit će i borba pod obručima, gdje će snage odmjeriti Chris Singleton (12.3 poena, 6 skokova, 1.3 ukradene lopte, 1.1 blok po utakmici) i Ekpe Udoh (11.8 poena, 7.7 skokova, 2.1 blok po utakmici). Snage će odmjeriti i Panathinaikosovi Ioannis Bourousis i James Gist, te Fenerovi Jan Vesely i Pero Antić. Duel pod košem vjerovatno će biti ključan ne samo za prvu utakmicu, nego i za čitavu seriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije