"Nurkićeva groznica" trese NBA: Kako je spasio sezonu ukletog kluba

Radiosarajevo.ba
"Nurkićeva groznica" trese NBA: Kako je spasio sezonu ukletog kluba
/ Jusuf Nurkić, Foto: Rip City
Portland Trail Blazersi su vjerojatno najnesretniji klub u historiji NBA lige, a možda i američkog sporta općenito.

Navijači Blazersa su unatoč svim historijskim nedaćama, a možda i baš zbog njih, ostali vjerni klubu i poznati su kao jedni od naglasnijih i najstrastvenijih u NBA-u. Malo je potrebno za euforiju u Portlandu, a ove ju je sezone pokrenuo dolazak Jusufa Nurkića.

„Bosanska zvijer“ je stigla uoči All-Star pauze u razmjeni s direktnim rivalima za osmo mjesto u playoffu Denver Nuggetsima. Oni su ključeve momčadi dali Nikoli Jokiću i za Nurkića više nije bilo mjesta; trebao je promjenu sredine, a Portland je bio idealna destinacija, piše dnevnik.hr.

Nurkić se brzo uklopio u ekipu s elitnim bekovskim parom Damianom Lillardom i C.J. McCollumom. Sezona uoči Nurkićeva dolaska je bila prilično depresivna; napad nije funkcionirao kako se očekivalo i playoff je sve više izgledao kao nedostižan cilj. Dolaskom Nurkića se situacija u potpunosti okrenula što se najbolje vidi po igri prve zvijezde kluba Lillarda.

On je prije dolaska Nurkića bilježio 26 koševa po utakmici uz 43.8 posto šuta iz igre i 34.8 posto za tricu. Od Nurkićevog debija on po utakmici ubacuje 30 koševa sa 47.4 posto šuta iz igre i 41.7 posto s linije za tri poena! Obrane su ranije puno lakše otežavale Lillardove šuteve, a u Nurkiću je on dobio idealnog pick and roll partnera koji mu otvara puno više dobrih situacija.

Njihova saradnja je sve ubojitija, a kulminirala je prošle sedmice u kojoj je Lillard osvojio nagradu za igrača sedmice Zapadne konferencije. Po utakmici je ubacivao čak 35.3 koša po utakmici uz 55.1 posto iz igre i nevjerovatnih 59.4 posto za tricu! Sedmicu je završio nevjerovatnom partijom protiv Miamija kojemu je ubacio 49 koševa za što mu je trebao samo 21 šut.

Nurkić je nakon All-Star pauze peti u ligi u blokovima koji rezultiraju koševima. Njegov osjećaj za igru i visoki košarkaški IQ čini cijelu ekipu boljom; majstorski postavljenim blokovima otvara prostor za suigrače, a pokazao se i kao vrhunski asistent.

Daje nam nešto što nismo imali protekle dvije godine. Njegove vještine i osjećaj za igru nam daju priliku za dodavanja i protrčavanja. Pogađa igrače kada se oslobode, kada ostane jedan na jedan zabija. Njegovom košarkaškom IQ-u stvarno možete vjerovati,“ pohvalio je svog novog centra Lillard.

Osim što čini suigrače boljima, Nurkić je u Portlandu napokon dobio dovoljno prostora da pokaže što sve može na oba kraja parketa – a može gotovo sve. U dresu Blazersa Nurkić je na prosjecima od 14.2 koša, 9.9 skokova, 3.3 asistencije, 2.1 blokada i 1.5 ukradenih lopti. U Denveru su prosjeci u tim statističkim kategorijama iznosili 8.0 koševa, 5.8 skokova, 1.3 asistencija, 0.8 blokada i 0.6 ukradenih lopti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije