Košarkaši protiv Rusije počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo

Fena
Košarkaši protiv Rusije počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo
Fena / Jusuf Nurkić i Mirza Teletović
Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas započinje kvalifikacioni ciklus za nastup na evropskom prvenstvu 2017. godine koje će biti održano u Rumuniji, Izraelu, Finskoj i Turskoj.

Izabranici Damira Mulaomerović prvi meč igrat će u gostima protiv selekcije Rusije, favorita u kvalifikacionoj grupi C, u kojoj će nastupiti i reprezentacija Švedske predvođena bh. stručnjakom Vedranom Bosnićem.

Najbolji košarkaši BiH pripremali su se u Tuzli i Sloveniji, a odigrali su nekoliko pripremnih utakmica i nastupili na međunarodnim turnirima na kojima su ''brusili'' formu.

Selektor Damir Mulaomerović ranije je izjavio da zna šta može očekivati od Rusa i Šveđana, te da je uvjeren da selekcija BiH može parirati svim protivnicima u grupi.

"Znamo čime će Rusi i Šveđani raspolagati. Bit će veoma teško, ali vjerujem da se svima možemo suprotstaviti ako nas zaobiđu povrede i ako podignemo atmosferu na odgovarajući nivo. Rusi su favoriti, ali mi ćemo u dvije utakmice protiv njih tražiti svoju šansu da osvojimo prvo mjesto u grupi ili da eventualno budemo jedna od četiri najbolje drugoplasirane ekipe koje će igrati Eurobasket", rekao je Mulaomerović.

Očekivanja su da će BiH najveću borbu voditi protiv selekcije Švedske za drugo mjesto, s obzirom na snagu i tradiciju Rusije koju će u ovim kvalifikacijama predvoditi NBA centar ekipe Los Angeles Lakers Timofej Mozgov.

Mulaomerović za današnji susret protiv Rusije u Permu zbog zdravstvenih problema neće moći računati na kapitena Mirzu Teletovića.

Utakmica Rusija - BiH počinje u 17 sati po srednjoevropskom vremenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije