Josip Pandža: Nemamo plan i viziju za razvoj košarke

Fena
Josip Pandža: Nemamo plan i viziju za razvoj košarke
AA / Josip Pandža
Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila je šesto mjesto na nedavno okončanom Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu, s generacijom bh. košarkaša 1998. godište i mlađi.

Godinu dana ranije generacija košarkaša BiH rođenih 1999. osvojila je prvenstvo Evrope u Litvaniji te zlatnu medalju na olimpijadi mladih u Gruziji i ostvarila najveće košarkaške uspjehe BiH u tom sportu. 

Košarkaški strateg koji je u dva navrata s klupe vodio mlade košarkaške nade BiH Josip Pandža smatra da konstantno ostvarivanje dobrih rezultata u omladinskim kategorijama ukazuje na veliki košarkaški potencijal Bosne i Hercegovine, koji treba njegovati da bi pokazao svoj puni potencijal.

"Neki od naših mladih košarkaša napreduju brže, a neki sporije. Neki su pogodili izbor sredine, dok neki nisu. Uvijek im govorim da mogu doći do svog cilja, a na tom putu će prepreka biti više ili manje. Sve je to individualno, ali uporni u sportu uspijevaju. Nadam se da će ovi naši momci biti uporni jer potencijala sigurno imaju. Nadam se da ćemo u budućnosti iz ove generacije imati bar tri seniorska reprezentativca.", rekao je Pandža.

Na evropskom prvenstvu u Turskoj selekcija BiH je na putu do medalje u četvrtfinalu zaustavila reprezentacija Frencuske, ekipa koja se potom okitila titulom prvaka. Pandža je nakon prvenstva imao samo riječi hvale za svoje košarkaše, koji su na terenu ostavili ''srce i dušu'' kako bi došli do željenog rezultata.

"Našim nastupom na prvenstvu u Turskoj sam jako zadovoljan. Ponašanje i borbenost svih momaka su bili na vrlo visokom nivou i ja im ovim putem čestitam i zahvaljujem. Dali smo sve od sebe, nismo se predavali u utakmicama u kojima smo gubili i ponosan sam na to.", rekao je mladi strateg.

Ocijenio je proteklu godinu u bh. košarci neuspješnijom od 2015., te naglasio da za je za napredak košarke u BiH treba učiniti mnogo toga, ali da trenutno košarkaške vizije za to nema.

"Definitivno je 2016. u usporedbi s godinom prije manje uspješna. Međutim, 2015. je bila nestvarno dobra, iznad realnosti, tako da ovu godinu ne možemo ocijeniti lošom. Ipak, za napredak košarke u BiH potrebno je što prije vratiti državnu ligu mladih, uvesti takmičenja u košarci u osnovnim i srednjim školama, kao što je slučaj i zakonska obaveza u Litvaniji. Potrebno je podmladiti druge i treće seniorske košarkaške lige koje su postale poligon za rekreaciju starijih igrača. Naš veliki problem je što nemamo plan i viziju za razvoj košarke.", objasnio je trener KK Kakanj.

Osvrnuo se i na seniorsku reprezentaciju BiH koja nije uspjela ostvariti plasman na evropsko prvenstvo u kvalifikacijskoj grupi s Rusijom i Švedskom.

"Imali smo dosta tešku grupu, ostvarili dvije pobjede i taj rezultat u košarkaškom smislu je dobar. Neuspjeh je što nam se gubi kult reprezentacije. Igrači na klupi su nezadovoljni što ne igraju, oni koji igraju su nazdovoljni što nemaju dovoljno lopti i to sve gubi smisao. U reprezentaciji trebaju biti samo oni igrači kojima je čast što su tu, makar led nosili. Tada će i rezultat lakše i brže doći.", podvukao je Pandža i dodao da bi na klupi reprezentacije uvijek dao šansu domaćem treneru ispred ''stranca''.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije