Boša, sretan 70. rođendan: Bogdan Tanjević, tvorac šampionske Bosne

J. M.
Boša, sretan 70. rođendan: Bogdan Tanjević, tvorac šampionske Bosne
/ Dani ponosa i slave: Tanjević kao trener Bosne (Foto: Tempo)
Na današnji dan prije 70 godina, u Pljevljima (Crna Gora) rođen je Bogdan Tanjević, jedan od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, tvorac šampionske Bosne.

S četiri godine prešao je u Sarajevo, gdje mu je otac – oficir JNA – dobio premještaj. Još u osnovnoj školi počeo je igrati košarku za Željezničar, a prelaskom u Beograd, gdje je 1965. upisao Filozofski fakultet, obukao je dres OKK Beograda i postao saigrač slavnog Radivoja Koraća.

Reći će da ga je na rani ulazak u trenerske vode natjeralo to što je često "pametovao" saigračima kojima se to opet nije dopadalo.

Bilo kako bilo, Boša se 1971. godine vratio u Sarajevo i postao trener tadašnjeg drugoligaša Bosne. Studente uvodi u Prvu ligu 1972. godine, kada uspijeva napraviti ono što će se pokazati vizionarskim potezom za bh. košarku.

Mirzu Delibašića, jednog od najboljih mladih evropskih košarkaša,  nagovora da pređe u Bosnu iako je Kinđe već jednom nogom bio u Partizanu.

Ostalo je historija. Bosna pod vodstvom Boše Tanjevića izrasta u jedan od najboljih evropskih klubova. Studenti osvajaju dvije državne titule (1978, 1980), Kup Jugoslavije (1978), a 1979. godine Bosna, kao prvi jugoslavenski klub, postaje šampion Evrope.

Nakon druge titule državnog prvaka (1980) Tanjević napušta Bosnu i postaje trener reprezentacije Jugoslavije s kojom osvaja srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Čehoslovačkoj (1981).

Zbog neslaganja s čelnicima Košarkaškog saveza Jugoslavije napušta kormilo reprezentacije i postaje trener italijanskog Juventusa iz Caserte. Priča je ista kao svojevremeno u Bosni: Od drugoligaškog kluba Boša pravi evropskog giganta prije nego je preselio u Trst i preuzeo Stefanel. Nakon Stefanela trenira Olimpiju Milano i osvaja titulu italijanskog prvaka (1996).

Nakon Stefanela Tanjević radi kao selektor i trener mnogih klubova. S reprezentacijom Italije postaje evropski prvak 1999. godine, Tursku dovodi do historijskog drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu (2010), u međuvremenu je bio šampion SR Jugoslavije (Budućnost), Francuske (Asvel) i Turske (Fenerbahce).

Sretan 70. rođendan, Boša!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije