Anđela i Nikolina: Kako su sestre blizanke postale budućnost bh. košarke

Radiosarajevo.ba
Anđela i Nikolina: Kako su sestre blizanke postale budućnost bh. košarke
Za ženski košarkaški klub Play Off, koji je aktuelni prvak BiH, nastupaju dvije sestre blizanke, Anđela i Nikolina Delić. Obje su reprezentativke BiH i jedne od najuspješnijih sportašica u našoj zemlji.

Nikolina je starija punih pet minuta, ali u ekipi „glavnu“ riječ ipak vodi Anđela s obzirom na to da nosi kapitensku traku.

 

Igraju na sličnim pozicijama i teško jedna za drugu mogu reći koja je bolja. No, njihove kolege poručuju da je Anđela bolji šuter dok je Nikolinina prednost brzina.

 

Ljubav prema košarci došla je od starije sestre s kojom su slučajno otišle na trening i kako kažu, s obzirom na to da im se po pravilu sviđaju iste stvari, rodila se ljubav na prvi pogled i košarka je postala sastavni dio njihovog života.

 

U svojoj seniorskoj karijeri osvojile su već tri titule prvaka BiH, i to s tri različita kluba. Prvi trofej podigle su u dresu Mladog Krajišnika, zatim su došle u Čelik gdje su također osvojile titulu, da bi taj sjajan niz nastavile i u Play Offu s kojim su aktuelne prvakinje BiH.

 

To je rezultat kojim se može pohvaliti rijetko koji sportista u BiH, ali i šire.

 

Sestre Delić prošle su i sve selekcije ženske košarkaške reprezentacije BiH.

 

U A timu već su postale neizostavni dio, a, kako im je tek 20 godina nema sumnje da su velika budućnost bh. ženske košarke.

 

Iako su do sada u svojoj karijeri uvijek igrale zajedno, u istom klubu i u reprezentativnim selekcijama, svjesne su da će ih surovi profesionalizam neminovno razdvojiti i da će nakon Play Offa morati svaka na svoju stranu... odlazak u inozemstvo ipak predstavlja iskorak u njihovim karijerama.

 

Jedan cilj već su ostvarile, s tri različita kluba osvojile su titulu prvaka BiH, a u budućnosti zajednička želja im je da s reprezentacijom BiH osvoje medalju na Evropskom prvenstvu.

 

Jedino u čemu se razlikuju je liga u kojoj bi željele igrati u nastavku karijere - Anđela bi voljela igrati u Francuskoj, dok je Nikolinina želja ruska liga.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije