VN Belgije: Rosberg pobjedom prekinuo crnu seriju, Hamilton treći

Radiosarajevo.ba
VN Belgije: Rosberg pobjedom prekinuo crnu seriju, Hamilton treći
/ Foto: Mercedes
Na stazi Spa-Francorchamps održana je VN Belgija, 13. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Formule 1.

Ishod utrke u velikoj mjeri odredila je kazna Lewisu Hamiltonu (Mercedes) koji je zbog zamjene motora startovao sa začelja. To je iskoristio njegov timski drug Nico Rosberg i bez mnogo problema zabilježio prvi trijumf nakon više od dva mjeseca.

Rosberg je pobjegao na startu dok se iza njegovih leđa odvijala prava drama u prvim metrima utrke. Bliski kontakt Vettela, Räikkönena (Ferrari) i Verstappena (Red Bull) iskoristio je drugi vozač "bikova" Daniel Ricciardo koji se probio na drugo mjesto.

Trku je obilježio težak udes Kevina Magnussena (Renault) u 6. krugu u legendarnom zavoju Eau Rouge. Magnussen je završio u bolnici a trka je bila nakratko prekinuta. Incidente je sjajno je iskoristio Hamilton i iz posljednjeg reda stigao do treće pozicije kojom je zadržao vodstvo u ukupnom poretku.

Iza vozača na postolju – Rosberga, Ricciarda i Hamiltona – plasirali su se Hülkenberg (Force India), Perez (Force India), Vettel, Alonso (McLaren), Bottas (Williams), Räikkönen, Massa (Williams).

Ukupni poredak nakon 13 od 21 utrke: Hamilton 232, Rosberg 223, Ricciardo 151, Vettel 128, Räikkönen 124, Verstappen 115, Bottas 62…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije