Sjećate li se kamikaze: Takuma Sato pobijedio na 500 milja Indianapolisa

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se kamikaze: Takuma Sato pobijedio na 500 milja Indianapolisa
/ Twitter
Dok je vozio Formulu 1 ismijavali su, zvali kamikazom zbog beskompromisnog stila… Ali, svi su manje-više bili saglasni da je Takuma Sato jedan od najboljih japanskih vozača svih vremena.

Nakon Formule 1 (2002-2008) prešao je preko velike bare i uključio se u IndyCar seriju. Tamo je nastupao sedam sezona bez previše uspjeha… sve do nedjelje 28. maja 2017.

Tog dana Takuma Sato se upisao u historiju ostvarivši trijumf na jednom od najvećih događaja automobilskog sporta – utrci 500 milja Indianapolisa!

Historijski uspjeh Takuma Sato ostvario je u 41. godini i postao najstariji vozač u posljednje dvije decenije koji je slavio u Indyju.

Japanski vozač pobijedio je za tim Andretti, u bolidu Dallara koji pokreće motor Honda.

Još malo simbolike: Pobijedio je u Indianapolisu, na stazi na kojoj se jedini put u popeo na postolje u karijeri F1 vozača – 2004. godine.

Ako nekoga zanima: Fernando Alonso, dvostruki svjetski prvak F1, utrku 500 milja Indanapolisa završio je odustajanjem zbog kvara motora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije