Prije 35 godina: Tragedija koja je potresla svijet Formule 1

J. M.
Prije 35 godina: Tragedija koja je potresla svijet Formule 1
/ Gilles Villeneuve (Foto: wiki)
Zolder, 8. maj 1982. godine. Kvalifikacije za VN Belgije, petu utrku Svjetskog prvenstva Formule 1.

Nijemac Jochen Mass u bolidu RAM kotrlja se stazom, spremajući se za brzi krug... Iz pozadine velikom brzinom nailazi Kanađanin Gilles Villeneuve u Ferrariju 126 C2. Mass je promijenio liniju kretanja i time eliminirao mogućnost da ga Villeneuve zaobiđe.

Udar je bio strahovit, Ferrari se brzinom od 270 km/h prednjom lijevom gumom zabio u zadnju desnu gumu RAM-a. Nesretni Villeneuve prebačen je helikopterom u bolnicu gdje je navečer podlegao teškim povredama.


Tako je u 33. godini život okončao jedan od najpopularnijih vozača Formule 1 Gilles Villeneuve. Voljeli su ga navijači, mediji, veliki Enzo Ferrari držao je do svoje smrti njegovu sliku u svojoj kancelariji.

Zabilježio je šest pobjeda u najbržem cirkusu, bio vicešampion svijeta 1979. Ipak, tragičan kraj Gillesa Villeneuvea mogao se pretpostaviti zbog njegovog beskompromisnog stila vožnje u vremenu kada je Formula 1 bila daleko od današnjih sigurnosnih standarda.

Njegov duel "točak uz točak" s Reneom Arnouxom iz Renaulta na VN Francuske 1979. godine smatra se epskom borbom koja je ušla u anale Formule 1. Čak mu je i tadašnji šef Enzo Ferrari često govorio da "smanji gas" i misli na porodicu – suprugu Joann Barthe, sina Jacquesa i kćerku Mélanie.

A Jacques Villeneuve će krenuti njegovim stopama i postići ono što ocu nije uspjelo – okititi se titulom svjetskog prvaka F1 1997. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije