Nico Rosberg: Očevim stopama na listu velikana

Jasmin Mržljak
Nico Rosberg: Očevim stopama na listu velikana
/ Potpis na asfaltu novog šampiona (Foto: Pirelli)
Juni 1985. godine bio je jedan od najznačajnijih mjeseci u životu Keijo "Keke" Erika Rosberga, prvog Finca koji se okitio titulom svjetskog prvaka u Formuli 1.

Već se polako skupljala prašina na šampionskom peharu iz 1982. godine kada je Rosberg zabilježio pretposljednju pobjedu u karijeri na VN SAD-a u Detroitu 23. juna 1985. Samo četiri dana nakon utrke, Rosbergova supruga Sina donijela je na svijet dječačića koji će dobiti ime Nico.

Sina Rosberg je Njemica, što objašnjava zašto je mali Nico rođen u njemačkom Wiesbadenu, gradu koji je proslavljen po obližnjoj američkoj vojnoj bazi. Tu je Elvis Presley upoznao Priscillu Beaulieu, a zahvaljujući vojnoj bazi u Wiesbadenu je rođen i teniski velikan John McEnroe.

Uz toliko simbolike pri rođenju, potom višenacionalne korijene te slavnog oca, moglo se pretpostaviti da će Nico Rosberg krenuti u svijet brzina. Opet malo simbolike: Nico Rosberg je sa 11 godina sjeo u karting, baš kada se otac Keke opraštao od aktivne karijere za volanom Opel Calibre u njemačkom DTM šampionatu.

Jedan od ključnih trenutaka u karijeri "Rosberg juniora" bilo je osvajanje titule njemačkog prvaka Formule BMW 2002. Nakon toga ga dvije sezone angažira vlastiti otac u svom timu Formule 3 Euroseries. Interesantno, pod očevom palicom je Nico postigao najslabije rezultate u karijeri!

Godine 2005. uključuje se u novopokrenuti GP2 šampionat i postaje prvi šampion serije. Vrata Formule 1 su otvorena!

Dvije decenije nakon što je Formulu 1 napustio Keke, u najbrži cirkus je zakoračio Nico. Rosberg nakon Rosberga. A u kojoj ekipi? Nigdje drugo nego u Williamsu – ekipi koja je proslavila njegovog oca. Neuništivi Frank Williams tako je, nakon brojnih rekorda svoje "štale", dočekao da šefuje različitim generacijama iste porodice pa je, razumljivo, mogao napraviti poređenje oca i sina.

"Nico me podsjeća na svog oca", rekao je tada Frank Williams kojem nije trebalo mnogo vremena da shvati kakav dragulj ima u timu.

Na prvoj utrci u Formuli 1 (12. marta 2006. u Bahreinu) ne samo da je Nico Rosberg osvojio dva boda za sedmo mjesto nego je vozio najbrži krug utrke, kao dotad najmlađi vozač u historiji kojem je to uspjelo. Na narednoj utrci u Maleziji osvaja treću startnu poziciju, ali ga na putu do dobrog plasmana, baš kao i mnogo puta do kraja sezone, zaustavlja nepouzdani Cosworthov motor u Williamsu FW28.

U Williamsu Rosberg ostaje četiri sezone.  Bio je period kada je slavna ekipa pala u prosječnost zahvaljujući gubitku ugovora s BMW-om o dobavljanju motora. Bolid Williamsa bio je dovoljno dobar da se Nico Rosberg samo dva puta popne na postolje, ali je njemački vozač bio najzaslužniji za četvrto mjesto u poretku konstruktora 2007.

Kada je Mercedes krajem 2009. kupio ekipu Brawn GP odlučio je formirati kompletno njemačku vozačku posadu. Iz mirovine je povučen sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher kojem je za timskog druga doveden Nico Rosberg. U duelu s najboljim vozačem svih vremena Rosberg je još jednom pokazao kvalitet.

Postao je prvi vozač koji je u internom duelu nadmašio "Schumija", štaviše, to je učinio tokom sve tri zajedničke sezone i, praktično, još jednom umirovio slavnog zemljaka. Ne samo to, nego je Rosberg zabilježio prvu pobjedu za fabrički tim Mercedes nakon skoro šest decenija (u Kini 2012.).

Tada se Schumacher povlači, a na njegovo mjesto u Mercedes dolazi Lewis Hamilton, po jednodušnoj ocjeni najbrži vozač današnjice. Ne postoji veći izazov od takvog timskog druga,

Nakon što je 2014. godine, prelaskom na nove motore, počela dominacija Mercedesa u prvom planu bio je Hamilton. Britanac je osvojio dvije titule, bio brži od Rosberga, no Nijemac je uvijek bio blizu. Uoči ovogodišnje ljetne pauze činilo se da će Hamilton osvojiti treću uzastopnu titulu, no tako nije mislio Rosberg.

Sjajnom vožnjom u drugom dijelu sezone, te uz malo sreće, izašao je iz sjene timskog druga i osvojio prvu titulu. Rosberg je šampion… 34 godine nakon Rosberga.

Hvala mama, hvala tata, okačio je na svom Twitteru nakon historijskog uspjeha kojim je postao treći Nijemac s titulom svjetskog prvaka, nakon Michalea Schumachera i Sebastiana Vettela. Nico Rosberg je dočekao svoj trenutak slave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije