Kina: Mercedes uzvratio udarac, Hamilton brži od Vettela

Radiosarajevo.ba
Kina: Mercedes uzvratio udarac, Hamilton brži od Vettela
/ Foto: Daimler
Pobjeda Ferrarija na uvodnoj trci nove sezone Formule 1 povećala je interes za drugi nastup u Kini: Da li je trijumf Vettela u Melbourneu bio najava šampionskih ambicija Scuderije ili trenutak slabosti Mercedesa?

I na stazi Šangaj Hamilton (Mercedes) i Vettel (Ferrari) bili su brži od ostatka karavana. Najbolju startnu poziciju ostvario je Britanac, dok je Nijemac minimalno zaostao, ali s dosta optimizma očekivao utrku obzirom na činjenicu da je Ferrari bolji na "dugim relacijama".

Dodatnu draž davali su tradicionalno promjenljivi vremenski uslovi u Kini, pa i ovaj put na startu utrke staza nije bila suha.

Foto: redbullcontentpool - Kina: Mercedes uzvratio udarac, Hamilton brži od Vettela

Foto: redbullcontentpool

Čim se ugasilo crveno svjetlo Hamilton i Vettel zadržali su pozicije, no već u prva četiri kruga bile su dvije "safety car" faze – prvo virtuelna, a potom i realna nakon teškog udesa Antonia Giovinazzija u Sauberu.

U takvoj situaciji, mogućnosti za brze promjene guma, karte su najbolje promiješali vozači Red Bulla, pa su se Max Verstappen i Daniel Ricciardo našli na drugom i trećem mjestu, iza Hamiltona, dok je Vettel gubio vrijeme na petom mjestu.

Snaga Ferrarija ipak je došla do izražaja u drugom dijelu utrke. Vettel se probio na drugo mjesto, no Lewis Hamilton bio je nedostižan.

Foto: Ferrari - Kina: Mercedes uzvratio udarac, Hamilton brži od Vettela

Foto: Ferrari

Sjajna vožnja trostrukog svjetskog prvaka nagrađena je petom pobjedom u Kini, 54. u karijeri, kojom se u ukupnom poretku izjednačio s Vettelom. Iza Hamiltona i Vettela, najnižu stepenicu postolja zauzeo je sjajni Max Verstappen koji j startovao s 16. mjesta!

Bodove u Kini još su osvojili Ricciardo (Red Bull), Räikkönen (Ferrari), Bottas (Mercedes), Sainz (Toro Rosso), Magnussen (Haas), Pérez (Force India), Ocon (Force India).

Ukupni poredak: Vettel 43, Hamilton 43, Verstappen 25, Bottas 23, Räikkönen 22…

Treća utrka sezone vozi se narednog vikenda u Bahreinu.

F1_ kina_04_08_013.jpg - Kina: Mercedes uzvratio udarac, Hamilton brži od Vettela

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije