Australija: Mamma mia, Ferrari pobijedio Mercedes, Vettel brži od Hamiltona!

Radiosarajevo.ba
Australija: Mamma mia, Ferrari pobijedio Mercedes, Vettel brži od Hamiltona!
/ Foto: Ferrari
Desilo se ono što su ljubitelji Formule 1 čekali tri godine. Pobjednik uvodne utrke sezone nije Mercedes, nakon tri godine vozač srebrenih strijela ne vodi u ukupnom poretku šampionata.

Za to je zaslužan Sebastian Vettel, vozač Ferrarija, koji je u velikom stilu trijumfovao u uvodnoj utrci nove sezone u Australiji.

Znalo se da je Ferrari napravio veliki napredak tokom zimske pause, ali ipak malo ko je očekivao da će "propeti konjić" biti tako brz na stazi u Melbourneu. Doduše, Lewis Hamilton (Mercedes) je bio najbrži u kvalifikacijama, na startu je odbranio prvu poziciju, ali je Vettel stalno puhao za vratom i čekao šansu.

Dočekao je prilikom odlazaka u boks. Hamilton je promjenu guma odradio nešto ranije i onda "zaglavio u saobraćaju". Vettel je ostao na stazi do 24. kruga i uspio kroz boks preuzeti vodstvo koje nije ispuštao do kraja.

Pobjeda Vettela, 43. u karijeri, veliki povratak Ferrarija za najavu uzbudljive sezone. Mjesta na nižim stepenicama postolja zauzela su oba vozača Mercedesa – Hamilton drugi, Valtteri Bottas treći.

Bodove su još osvojili Räikkönen (Ferrari), Verstappen (Red Bull), Massa (Williams), Pérez (Force India), Sainz (Toro Rosso), Kvyat (Toto Rosso) i Ocon (Force India). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije