Mladen Badovinac, TBF: TI meni pitu i rakiju, ja tebi maslinovo ulje

Radiosarajevo.ba
Mladen Badovinac, TBF: TI meni pitu i rakiju, ja tebi maslinovo ulje
Radiosarajevo.ba / Mladen Badovinac, TBF
Na nedavno održanom Lake festu uživali smo na njihovom koncertu i snimili razgovor za emisiju 'Rado slušan gost'.

Kada su snimali pjesmu 'Smak svita' da li su momci iz splitskog benda TBF vjerovali da može doći do planetarne kataklizme?  - tako smo započeli razgovor s našim gostom Mladenom Badovincem, jednim od vokala ovog popularnog benda.

„Bavimo se ovom tematikom već dvadeset godina i zapravo  to radimo kroz neki zajebantski, šeretski, duhoviti filter zato što je tako lakše publici. Apsurdno je da se ljudsko biće mora baviti takvih temama umjesto da najnormalnije živi, odgaja djecu, poštuje prirodne zakone, ima krov nad glavom, ima hrane, vode, da mu je toplo. Ali nažalost, moramo se baviti tim stvarima. Onda vidiš da je toliko loše da se pitaš da nismo možda mogli biti agresivniji. Uvijek sagledavamo tu situaciju u okviru čovječanstva, a ne samo regiona ili našeg grada Splita. To su problemi čovječanstva, ali kroz lokalne slike Splićana.

Kada pogledate to sve, može se užasno lako obeshrabriti, a ne bi trebalo. Ja se i dalje ufam u to da će doći do evolucijske promjene čovječanstva, da će se poredak stvari promijeniti na bolje. Na ovoj planeti živimo zbog nade, da će sljedeći dan donijeti nešto bolje, tako treba bit''“, kaže pjevač grupe TBF.

Šta je to, osim ikavice, zajedničko svim splitskim muzičarima, pitali smo Mladena: 

„Mi smo, jednostavno, ljudi koji vole muziku, točka. Nismo ograničeni žanrovima. Imamo poštovanje prema svojoj ulici, gradu, roditeljima, Dalamaciji, Hrvatskoj, našim susjedima i ostatku planete zemlje. Bilo ko od nas ko je stvorio dobru umjetnost – mi se ponosimo time, ponosimo što smo možda iz iste ulice kao što je taj čovik. Nismo ograničeni. TBF je inač jedan potpuno neobičan bend za Split – niko do sada nije toliko oštrih stavova izražava, mi smo jedna anomalija, nismo pravi reprezent Splita. A neobično je što nas drugi doživljavaju kao da jesmo. Svi koji ne žive u Splitu (smijeh)".

Uz kakvu su muziklu odrastali ovi muzičari koji su danas najistaknutiji predstavnici hrvatskog hip hopa?  

"Slušali smo sve, sve smo gutali jer smo, jednostavno, ljubitelji dobre muzike. Najviše novovalne bendove - Idole, Orgazam, EKV, Đavole, Azru...i Riblju Čorbu, da ne nabrajam sad sve. Onaj koji je napravio nešto dobro, ispliva je.  A s druge strane je moj otac, rođeni Sarajlija, koji je bio veliki  fan Splitskog festivala, dolazio na festivale, imo sve ploče od 60' do 90' godine...sve je to meni sviralo po kući a ja sam opet završio u hip hopu, ali iz ovog drugog sam izvuka zdrave pouke. Mi volimo muziku, točka", zaključuje Mladen.

I na kraju, pitamo ga kakve su njegove uspomene na Sarajevo, s obzirom na porijeklo njegovog oca.

"Ja sam u Sarajevo doša kao malo dite, toga se ne sićam. Prvo sićanje je bilo '89 -  išli smo positit rodbinu, to mi je bilo prvo svjesno što se sićam Sarajeva. Bilo je neko kasno proljeće (dobro , u kasno proljeće je svuda lipo) ali baš je bilo lipo. A tu je i dobra spiza. Moja mater je Splićanka, ali je morala naučit sve to od gurmanskih proizvoda iz Sarajeva i ja sam se u to zaljubio kao mali. Morali smo to jesti. A poslije mi je bilo užasno gledati šta se dešava u Sarajevu, užasno mi se sitit na sve te situacije i gledat oca. On je inače arhitekta, a tada se trudio objavljivati članke, karikature, govorit o tome.

Zato je meni toliko drago da sada imamo toliko prijatelja svuda, u bivšoj Jugi. Super mi je da se Split percipira kroz nas, mi smo uspjeli spojit sve te veze koje su pucale. Nadamo se da će se i dalje obnavljati veze, da budemo ljudi: ti meni daš rakiju, ja tebi maslinovo ulje, ispeci mi pitu, dođi kod mene na ljetovanje, i to je to..." kaže naš 'Rado slušan gost' Mladen Mlađo Badovinac

Prilikom njihovog koncerta na nedavno održanom Lake festu, vjernim smo pratiteljima Facebook stranice Radiosarajevo.ba podarili i ovaj live video.

Uživajte:  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije