Veliki "metal" jubilej na Radiju Sarajevo: 500. izdanje emisije The Aebyss

Emir Saračević
Veliki "metal" jubilej na Radiju Sarajevo: 500. izdanje emisije The Aebyss
FOTO: Screenshot / The Aebyss: Emir Saračević i Džemal Bijedić
Kao i svakog utorka u 21:05 sati, družimo se uz heavy metal i emisiju The Aebyss.

Večeras u 21 sat na 90,2 FM talasima Radija Sarajevo, emisija The Aebyss imat će svoje jubilarno 500. izdanje. Uz sve to, ove godine slavimo i 18 godina širenja heavy metal virusa putem radija.

Sve je počelo 1999. godine na nekadašnjem ISV radiju kada su dvojica entuzijasta i zaljubljenika u heavy metal, Džemal Bijedić i autor ovog teksta pokrenuli priču koja se zove The Aebyss. Nije bilo dovoljno samo puštati pjesme i publici plasirati vijesti iz svijeta heavy metala, nego se zakoračilo korak dalje i kontaktiralo s diskografskim kućama u Europi koje su prepoznale ozbiljnost rada ovog dvojca te otvorile svoja vrata za saradnju.

Za vrlo kratko vrijeme počeli su pristizati promotivni materijali i kontakti s bendovima iz svijeta heavy metala. Publika je u narednom periodu imala priliku otkriti i neke nove bendove, ali i slušati zanimljive intervjue s muzičarima koje su do tada mogli vidjeti samo u stranim TV emisijama i časopisima. Nakon gašenja ISV radija, The Aebyss emisija se određeno vrijeme emitirala na Studentskom eFM radiju da bi u septembru 2006. godine prešla na Radio Sarajevo.

Kao što smo i na početku ovog članka napisali, za proteklih deset godina i šest mjeseci urađeno je 500 izdanja ove radioemisije (uključujući večerašnje) na talasima Radija Sarajevo, veliki broj intervjua i promocija bendova i njihovih izdanja koja su našla svoj put do adrese The Aebyssa.

Ipak, pored svega do sada urađenog, jedan od "highlighta" je i ekskluzivni intervju s Bruceom Dickinsonom koji je za vrijeme snimanja filma Scream For Me Sarajevo našao vremena da svrati u naš studio.

Večeras, u 500. izdanju emisije The Aebyss "zarovit" ćemo u arhivu i prisjetiti se nekih starih jinglova, razgovarat ćemo sa Schmierom iz benda Destruction jer su upravo oni osvojili "The Aebyss nagradu za album godine 2016.", ali i poslušati neka od novih izdanja na heavy metal sceni.

Na našoj facebook stranici The Aebyss Portal smo otvorili i novu anketu u kojoj biramo album 2017. godine. Sve što je do sada objavljeno prikazano je OVDJE.

The Aebyss slušajte svakog utorka u 21:00 ili reprizu svakog četvrtka u 00:05 iza ponoći na 90,2 ili putem live streaminga na Radiosarajevo.ba. Vijesti iz svijeta metala možete pratiti na internetu putem linkova:

https://www.facebook.com/TheAebyssPortal
http://theaebyss.tumblr.com
http://www.twitter.com/TheAebyssPortal

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije