EUzičke razglednice - Enrico Macias

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - Enrico Macias
U današnjim EUzičkim razglednicama slušat ćemo Enrica Maciasa, proslavljanog francuskog pjevača i kompozitora rođenog u Alžiru, čija karijera traje više od pet decenija.

Rođen kao Gaston Ghrenassia 1938. u porodici muzičara počinje s 15 godina nastupati u žanru malouf muzike, a radi i kao učitelj.

U toku alžirskog rata dolazi s porodicom 1961. g. kao izbjeglica u Francusku. U početku je pokušavao malouf pjesme prepjevati na francuski, potom uzima umjetničko ime Enrico Macias i vremenom razvija svoj stil, s mnogo orijentalnih zvukova po čemu je postao prepoznatljiv i poznat u cijelom svijetu.

Osim u Francuskoj, imao je velikih uspjeha u Izraelu, Grčkoj, Turskoj, SSSR-u, 1968. nastupio je u Carnegie Hallu...

Pjevao je na mnogim jezicima, dobitnik je mnogih priznanja, a od njegovih popularnih pjesama pomenimo J’ai quitté mon pays, Les filles de mon pays, L'Oriental , Entre l'orient et l'occident , Mon chanteur préferé, Oh guitare, guitare, El Porompompero, Solenzara, Paris, tu m'as pris dans tes bras, La femme de mon ami...

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije