Predstava 'Happy End' na sceni SARTR-a

Radiosarajevo.ba
Predstava 'Happy End' na sceni SARTR-a

U utorak, 29. i srijedu 30. januara na sceni Sarajevskog ratnog teatra s početkom u 20 sati imate priliku pogledati predstavu 'Happy End', u režiji Pjera Žalice. Predstava je svoju premijeru imala 28. novembra 2012. godine.

Asistent režije je Saša Peševski, dramaturg Adnan Lugonić, scenografkinja i kostimografkinja Lejla Hodžić, a muziku je radio Dino Šukalo. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Vedran Đekić, Emir Z. Kapetanović, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adi Hrustemović, Edin Avdagić, Amila Terzimehić, Snežana Alič, Maja Salkić, Mirela Lambić.

Drama 'Happy End' je djelo grupe autora, koji su, koristeći se motivom različitih bajki (od narodnih južnoslavenskih do onih čiji su autori Braća Grimm i H. K. Andersen), progovorili o važnim temama koje se tiču društva u kojem živimo.

Kako je istakao producent predstave Nihad Kreševljaković, u predstavi se se kroz prizmu poznatih bajki ekipa bavila važnim temama koje su dio našeg vremena i prostora. Po njegovim riječima, autori su kroz komediju pokušavaju ukazati na vrlo ozbiljne probleme u kojima živimo.

''Ta angažiranost nije svedena na dnevnopolitičku banalnost, nego je vješto promišljena alegorija, u kojoj će publika prepoznati reference na svoje okruženje, svakodnevnicu i društveno-politički sistem. Naslov drame je ironičan budući da je 'Happy End' prikaz jednog surovog svijeta totalitarizma u kojem je život sveden na puko bitisanje, lišen svake nade i želje za promjenom, sve dok se ne pojavi neko ko je spreman da djeluje i glasno kaže: 'Car je go!' Predstava 'Happy End' razbija okove svijesti svedene na prihvatanje i preko poznatih motiva iz bajki, na uzbudljiv, humorističan i emotivan način, vraća vjeru u vrijednosti na koje smo zaboravili'', kažu iz SARTR-a.

Vezano:

Kako je bilo na premijeri predstave 'Happy End'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije